Ново Спешно отделение, голям паркинг и модерно инфекциозно правят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Д-р Стефан Филев: „Общините са съсобственици на областната болница, но за 15 г. не са дали нито лев, а само една пейка като дарение“

 

„ДА, УСЛОВИЯТА В НАБЪРЗО СЪЗДАДЕНИТЕ КОВИД ОТДЕЛЕНИЯ СА ЛОШИ, НО СГРАДАТА НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА, В КОЯТО СА РАЗПОЛОЖЕНИ, Е ПРАВЕНА ПРЕДИ 50 ГОДИНИ И Е ИЗПЪЛНЕНА ТАКА, че на всеки етаж да има по една тоалетна, а не във всяка стая, както са съвременните изисквания. Подобна е и ситуацията в повечето болници у нас. Досега в нашата са минали над 400 пациенти  а месеците август и септември с ковид инфекция. Условията, в които работим, за нас също са неприятни, но такава е дадеността, за жалост. Не си мислете, че искаме да работим така“, коментира д-р Стефан Филев – директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. През последните дни лошата ситуация в ковид отделенията на лечебницата бяха обект на множество дискусии и коментари в медии и социални мрежи. „Едно от отделенията, в което настаняваме инфектирани, е в бившата Втора хирургия, за която сме планирали 500 хил. лв. за ремонт със собствени средства. Направена е и обществената поръчка, но не можем да го започнем, докато има болни. Областната болница е търговско дружество, в което акционери са държавата и всички общини. Мога да заявя, че за последните 15 години от кметствата не е постъпил и един лев за болницата, независимо че са съсобственици. Получили сме единствено пейка от Община В. Търново като дарение, която пък им е била подарена от родолюбиви българи от турския град Бурса. За жалост, общинските съветници се сещат за болницата само ако имат болни близки или преди избори“, допълва той.

Болните с ковид скоро ще бъдат лекувани в много по-добри условия.

В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА ОБОРУДВАТ ЕДНО ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ ИНФЕКЦИОЗНИ ОТДЕЛЕНИЯ

Новото Инфекциозно отделение отговаря на всички съвременни изисквания.

Иначе в момента в новото крило на областната болница се оборудва едно от най-модерните инфекциозни отделения у нас. То покрива абсолютно всички съвременни изисквания, включително и тези за смесването на въздушните потоци, покрития на настилките и необходимите удобства за пациентите. Тук ще бъдат настанявани болните от Стара болница, които в момента се лекуват при неподходящи условия. Съвсем скоро те ще имат условия като в скъп хотел. Над 8 млн. до момента струва кокетният нов болничен корпус, който ще бъде въведен в експлоатация още тази година и в него ще се преместят всички отделения от базата в Стара болница. Финансирането е със собствени средства, дошли от продажбата на недовършения хирургически блок и минимален нисколихвен заем без ипотечно обезпечение, подчертава д-р Филев. Той припомня още, че със собствени пари на лечебницата и проекти, финансирани от държавата, за близо 6 млн. е закупено ново оборудване. Над 4 млн. пък през последните години са вложени в пълно обновление на хирургията, кръвния център, сектора за стерилизация, АГО, неонатология, Първо вътрешно отделение, интензивната кардиология, Отделението по анестезиология и интензивно лечение и др.

 

ИЗГРАЖДАТ НОВО СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ И ОГРОМЕН ПАРКИНГ

 

Непосредствено пред централния вход на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, на мястото на бившия кръвен център, в момента се прави ново Спешно отделение. Достъпът към него ще е с кръгово движение от района на пиацата на такситата. От ръководството на лечебницата са планирали и разширяване на паркинга на новото крило, който ще се простира и в подножието на „Кауфланд“ по протежението на ул. „Н. Габровски“ към пътния възел.

Д-Р СТЕФАН ФИЛЕВ: „У НАС ВСЕКИ ДАВА МНЕНИЯ ПО МЕДИЦИНСКИ ТЕМИ И СТРОИТЕЛСТВО, А ТОВА МНОГО ПРЕЧИ“.

„Много ни тежат негативните коментари, лековатите оценки на работата ни, неоснователните критики и мнения от хора, на които им липсва компетенция да оценяват чуждата квалификация. Така се случва, че напоследък у нас всеки дава акъл по медицински теми, строителство и т.н. по форумите и групите във Фейсбук, а тази „свобода на словото“, граничеща със словоблудство, е вредна“, категоричен е д-р Филев. Според него в момента времето е удобно за атаки срещу болничното ръководство, които идват от лица, свързани с порочни поръчки в областната болница от миналото, които са обект на прокурорски проверки. „Не могат да обвинят колегите лекари, медицински персонал и всички работещи в областната болница в липса на грижи и професионализъм, затова атаките се насочват към мен, като ръководител, както и към условията. Но не е коректно да се говори само за лошото, трябва да се коментира и доброто, защото всичко се превръща в тенденция“, категоричен е директорът д-р Стефан Филев.

Стилян НАЙДЕНОВ

10 thoughts on “Ново Спешно отделение, голям паркинг и модерно инфекциозно правят в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

 • 16.09.2021 в 9:29
  Permalink

  Видяхме ви „новите условия“ в клипа на Киро Брейка. Видяхме и тройно по-високата смъртност от Ковид19 в болницата. Дано в областта да се появи нова болнична структура , че не всеки може да пътува до Плевен и до София

  Отговор
 • 16.09.2021 в 10:58
  Permalink

  Този безскрупулен циник трябва да бъде изхвърлен от болницата заради създаденото от него „КОВИД-отделение“!

  Отговор
  • 16.09.2021 в 23:16
   Permalink

   Киро „Брейка“….. И той, и ти сте жалки смешници. А Киро да не се прави на толкова голям общественик. Доста хора му знаят „кирливите ризи“ от близкото минало и сега. Хайде сега двамата продължавайте с „репортажите“ и коментарите. ….

   Отговор
 • 16.09.2021 в 10:59
  Permalink

  Всичко ново е хубаво, но чудеса лекарите немогат да направят. Нашето здраве зависи изцяло от нашето отношение към нас. 50% е наша грижа 50% е грижа на лекарите, ако си болен. Иначе здравето, е изцяло в наши ръце.
  Ако не спазваме елементарни правила, няма на кого да се сърдим.
  Здравословно хранене, разтоварване, пречистване, спорт, почивка, разходки всеки ден.
  А то какво прави Българина, ракията, салатка, ядене ххl, на дивана оплакване, мразене …е какво очаквате да имате. Никой неможе да ви спаси от това, само вие..

  Отговор
 • 16.09.2021 в 12:26
  Permalink

  Сега остава и лекари да намериш по някой проект, че тия всичките са пълни некадърници.

  Отговор
 • 16.09.2021 в 12:41
  Permalink

  Може и да позлатите сградния фонд, но това едва ли ще промени реномето на болницата. Последните години сме били в доста болници, но никъде не срещнахме такова отношение и некомпетентност като в управляваното от Вас дружество.
  Сигурна съм, че в процентно отношение ВТ болница е на първо място в страната по смъртност от ковид. Интересно защо сме на първо място и по „донорски ситуации“. Толкова донори като бройка няма дори в София.

  Отговор
  • 16.09.2021 в 23:26
   Permalink

   „Донорска ситуация“ има когато близките се съгласяват да дарят органите на починалия. Кого и в какво обвинявате в случая?

   Отговор
   • 17.09.2021 в 14:36
    Permalink

    Става въпрос за времето преди даването на съгласие – смеШната помощ, „кадърното“ лечение.

 • 16.09.2021 в 16:52
  Permalink

  Това ,че сградата е правена преди 50 години е най тъпото оправдание.Всички частни болници са правени близките години,работят със същите стандарти,получават същите пари по пътеки,само че условията са на светлинни години.Ако имах власт щях да затворя МОБАЛ или част от отделенията в които условията са покъртителни за обитаване от хора.За мен това е престъпление,а не лечение!

  Отговор
 • 17.09.2021 в 3:31
  Permalink

  МОБАЛ,,Д-р Стефан Черкезов“ се е превърнало в добре работещо погребално бюро.
  В предишен брой на вестника беше изнесена информация, че на Беляковец има място още за година.
  Големият двор на болницата е подходящ за ново гробище,мястото ще стигне за 10 години поне.
  Вероятно и погребенията ще са с по малко разходи за близките на лекуващитесе в болницата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *