Популярният сайт „Как се пише“ е визитната картичка на възпитаничката на ВТУ Павлина Върбанова

Само за 6 месеца платформата има над 3 млн. посещения

 

Всеки се е затруднявал в правописа на някоя дума, пък и българският език не е от най-лесните. В такива случаи в помощ идва популярният сайт „Как се пише?”, който е особено полезен за бързи справки. Дори по ключови думи Google направо отвежда към него. Зад това удобство стои завършилата българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, випуск 1990 г., д-р Павлина Върбанова. А сайтът й, който догодина ще стане на 10 години, по време на онлайн обучението чувствително е повишил броя на потребителите си, похвали се тя. Само за първите шест месеца на тази година уникалните потребители са 1 364 000, а показванията на страниците са 3 200 000. От 23 август 2021 г. „Как се пише?” е запазена търговска марка.

„Как се пише?”е визитната картичка на Павлина Върбанова. В това че е много популярен, се е убедила и самата тя, като споделя, че при запознанство с нови хора те веднага я асоциират с него. Павлина е авторката, но й помагат графични дизайнери, работи и със специалист в областта на пиара.

Да създаде сайта, я провокира най-вече липсата на надеждна информация в българското онлайн пространство за правописа, пунктуацията и граматиката на нашия език. А и българският правописен речник, особено в изданията си от 2002 г. и 2012 г., когато вече има технически възможности, така и не беше публикуван в интернет пространството от Института за български език. „Вероятно причината са запазени права, но все пак той би се ползвал от всички. И после недоволстваме, че хората пишат неграмотно. Да, има много онлайн речници, но те не са стопроцентово надеждни, невинаги поднасят актуалния правопис, а и често са пълни с грешки. В повечето случаи те няма да те подведат, но винаги трябва човек да има едно наум. Не се знае какви автори стоят зад тези речници, докато аз мога да кажа, че стоя зад всяка буква в сайта „Как се пише?”, заставам с лицето си и отговарям за всичко. Ако нещо е сгрешено, вината е изцяло моя”, категорична е филоложката. И допълва, че работата й говори най-добре за нея. Ако хората се доверяват на сайта, това за нея е достатъчно признание.

Павлина Върбанова все още е на 52 години, защото рожденият й ден е през октомври. Продължава да се чуди дали за тези 52 години е направила достатъчно и дали е дала най-доброто от себе си. Със сигурност обаче се е старала. Още като студентка винаги е имала афинитет към езиковедските дисциплини, макар че тогава научните й интереси били насочени към старобългарския език и историята на езика ни. Дори защитила дисертация в областта на историята на българския език с научен ръководител обичания преподавател във ВТУ проф. Иван Харалампиев. Но съдбата не пожелала да се занимава с академичната наука, а я пратила в полето на приложната. „Понякога искаш нещо, стремиш се, а то не става и не става. Явно ти се дава знак, че това не е за теб. В един момент си казах, че очевидно това не е моят път в живота. Преди 7 – 8 години вече окончателно се успокоих, че може би именно в нещата, с които се занимавам, съм най-добра. Мисля, че съм си намерила мястото и се чувствам пълноценна. Намерила съм по-доброто решение и за себе си, и за толкова много хора, които ползват сайта”, споделя Павлина. След като се дипломира като филолог българист през 1990 г., в продължение на 4 години тя учителствала в родния си Тутракански край. Разбрала обаче, че тази професия не е за нея. Не чувствала учителството като свое призвание и решила, че не бива да пропилява живота си като работи в сфера, която не е нейната. Заминава за София през 1994 г., създава семейство, а професионалния си път продължила като коректор. После станала коректор и редактор в издателство „Агато”, което издавало археологическа и нумизматическа литература. Работила в издателска компания, в IT издания и след всичко това минала на свободна практика. С колеги е съавтор на учебници по български език от V до XII клас по новите учебни програми на издателство „БГ учебник” и с хонорарите успява да се издържа. „За да постигне човек материална задоволеност в нашата сфера, той трябва да полага много години усилен труд, да си създаде име, за да го търсят като специалист. Аз бях поканена да пиша учебници именно благодарение на сайта „Как се пише?”, иначе нямаше да знаят за мен. В този смисъл съм благодарна на интернет, че е една среда, в която все пак немалко качествени хора могат да станат известни на по-широк кръг и заедно да направят полезни неща”, коментира Павлина Върбанова.

Шегува се, че ако нещо не й е било ясно по български език до този момент, след написването на учебниците вече не е така. Признава, че и тя допуска тук-там правописни грешки, най-вече когато пише собствен текст, и внимава повече за съдържанието. Случва се да греши при запетаите и членуването, което показва, че правилата за пълния и краткия член не могат да се автоматизират от един носител на български език. Дори и при нея, с толкова години стаж като коректор. Но както се казва, да се греши, е човешко.

Съвсем скоро Павлина Върбанова смята да обогати сайта си „Как се пише?” с нов тип съдържание, като включи решения на различни езикови казуси. „Езикът не е математика и изобилства от най-разнообразни конструкции. В много случаи ние изпадаме в двоумения и в триумения как е най-правилно да напишем и да кажем нещо. Ето с такава информация бих искала да допълня сайта”, обяснява Павлина. На някои въпроси, които й задават, в отговорите си тя самата невинаги е категорична, а използва фрази от рода на „Аз бих написала…”. А когато не е сигурна в нещо, обяснява, че е спорно и би написала еди-как си или според нея е така или така. Смята, че това е честното отношение към потребителите. И това е нейното професионално верую – да подлага на собствената си компетентна преценка езиковите факти.

Другото, което планира Павлина Върбанова, е игра с читателите и потребителите на сайта. Тя ще е свързана с българския език, но форматът още се обмисля.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Светла ЕНЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *