Предлагат 760 лева минимална заплата от януари

От Нова година парното ще поскъпне поне с 10 процента, прогнозират от КНСБ

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%.

„Тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи. Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, коментира Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

„Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват”, смята Димитров.

Той обясни и защо има такова поскъпване. „Около 15 трилиона долара и евро се имитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, обясни Димитров.

„Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването”, обясни Димитров и допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

„Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”, обясни Димитров. От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните.
 

istock
„КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари”, каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

Димитров припомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще поскъпне поне с 10-ина процента.

Източник: паритени.бг

One thought on “Предлагат 760 лева минимална заплата от януари

  • 17.09.2021 в 10:11
    Permalink

    Някои хора май не схващат, че вдигането на минималната заплата означава „може да вдигате цените“ за всички по веригата нагоре. И при положение, че има борд и не може да печатаме пари като едно време, инфлацията се комбинира с кредити. Слагаме си тенджера на главата с идея да се вдигаме – това става.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *