Седмична прогноза за времето

Очаква ни променливо време, с чести краткотрайни превалявания с понижение на температурите от вторник

През нощта ще преобладава облачно време. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще бъдат между 16 и 18 гр. За В. Търново минимална температура около 16.

В петък облачността ще е променлива, често значителна. В късния следобед, вечерта и най-вече през нощта срещу събота на места се очакват краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, а вечерта – от северозапад-север. Максималните температури ще бъдат между 30 и 32 гр. За В. Търново максимална температура около 32. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава.

Над западните и централни части на Стара планина ще преобладава облачно време. Следобед ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Вятърът ще бъде силен от запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 24 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 16.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 37.5 гр. през 2017 г., а най-ниската измерена минимална температура е 4.2 през 1979 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 00 минути и ще залезе в 19 часа и 22 минути. Фаза на Луната: четири дена преди пълнолуние.

В събота облачността ще е променлива с повече облаци в следобедните часове. На много места ще има валежи от дъжд, предимно в Предбалкана, придружени от гръмотевици. Вечерта облачността ще намалява. Ще духа умерен, на места до силен вятър от запад. Минималните температури ще бъдат между 16 и 18 гр. Максималните температури ще се понижат и ще са между 25 и 27. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна.

В неделя облачността ще е разкъсана. Ще духа умерен западен вятър. Минималните температури ще бъдат между 12 и 14 гр. Максималните температури ще останат почти без промяна.

В понеделник облачността ще е променлива, често значителна. В късния следобед и вечерта се очакват валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад-запад. Минималните температури ще останат почти без промяна, а максималните ще се понижат и ще бъдат между 22 и 25.

Във вторник ще има променлива облачност с повече облаци в сутрешните часове. Възможни са все още слаби превалявания. Ще духа умерен вятър от северозапад. Температурите чувствително ще се понижат и минималните ще бъдат между 8 и 10 гр., а максималните – между 18 и 21.

В сряда и четвъртък времето ще бъде облачно. Остава вероятността за валежи. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Температурите ще останат без съществена промяна.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще преобладава облачно време. Следобед ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Вятърът ще бъде силен от запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 24 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 16. В събота и неделя ще времето ще бъде предимно облачно. В събота ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Вятърът ще бъде силен от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще останат около 19 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 13. От понеделник до края на периода времето в планините ще бъде облачно с краткотрайни валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от северозапад-запад. Температурите още ще се понижат. Максималните температури на 1200 м ще бъде около 14-15 гр. Максималната температура на 2000 м ще падне до около 5-6. С падането на температурите през нощта на надморска височина над 2000 м се очакват и първите валежи от сняг.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *