180 дни ще продължи ремонтът на бул. „България“, варненска фирма започва да копае в края на този месец

6,7 млн. струва пълното обновление на основната търновска улица, паралелно й поставят соларни спирки и кръстовища

 

ДЪЛГООЧАКВАНИЯТ РЕМОНТ НА БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“ НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ СЕ СЛУЧИ. Днес изтича крайният срок за обжалването на процедурата по избор на изпълнител, а от великотърновското кметство трепереха до последния момент, тъй като евентуален протест от някой от загубилите би стопирал цялата поръчка. Реконструкцията на основната търновска улица бе планирана още преди няколко години, но пандемията, непрекъснатите правителствени рокади, сложното проектиране и обследване, както и реализацията на самата процедура по избор на изпълнител забавиха доста един от основните проекти от настоящия мандат на кмета Даниел Панов. Строителните работи по договор продължават 180 дни, като стартът им е планиран още този месец. Докато траят изкопните дейности, е предвидено само частично затваряне на булеварда, за да се обезопасят траншеите за новите тръби, които ще са с широчина от почти 4 метра. Ремонтът на  „България“ е важен не само за редуциране на честите аварии на водопроводите, но и за цялостната организация на движението на старата столица. 6,7 млн. лв. ще струва пълната реконструкция, но сумата е обща за подмяната на ВиК системата, изграждане на кръгови кръстовища в района на „Беляковско шосе“ и подмяна на спирките, както и за последващото цялостно преасфалтиране. 3,8 млн. струват само новите канали и водопроводи, тъй като, както „Борба“ вече алармира, загубите по старите тръби надхвърляха 70%, а авариите в района са перманентни. Тези пари бяха отпуснати в края на мандата на последния кабинет „Борисов“. Останалите средства пък идват по проекта „Интегриран транспорт“ на Община В. Търново, който финансира и изграждането на буферни паркинги за туристи, както и закупуването на електробуси, които ще се внедряват в местния градски транспорт.

 

ВАРНЕНСКА ФИРМА Е ОСНОВНИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛ НА ПРОЕКТА

 

„Планекс“ ЕООД със седалище във Варна и управлявана от Христо Димитров е определена със заповед на зам.-кмета проф. Георги Камарашев за главен изпълнител на проекта за подмяна на канализация и водопроводи. Старите вече бяха изследвани с роботизирана машина, за да се преценят слабостите им. Част от финансирането отива и за нови отводнителни шахти, за да се спрат реките, образуващи се при всеки по-силен валеж. Изцяло се подменят и амортизираните етернитови водопроводни тръби, както и всички отклонения към сгради и търговски обекти. С нови се заменят и всички канализационни колектори по протежението на „България“. Иначе 4 големи компании участваха в обществената поръчка за избор на изпълнител, но с най-ниска цена, кратък срок на изпълнение и гаранции за качество се оказва „Планекс“.

 

БЪРЗИ УЛЕИ ЗА АВТОМОБИЛИ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ НА „БЕЛЯКОВСКО ШОСЕ“ СРЕЩУ ЗАДРЪСТВАНИЯТА

 

Близо 900 хил. лв. ще струва новата организация на движението на бул. „България“ в района на „Беляковско шосе“, където често стават задръствания. Специални „улеи“ за автомобилите са предвидени в различните второстепенни посоки. Такива ще има по направленията ул. „П. Яворов“ и ул. „Освобождение“. За идващите откъм „Метро“ преди пресечката на улиците „Полтава“ и „Краков“ е предвиден нов светофар. Целта е да се предотврати „тапата“, която тук е ежедневие в началото и в края на работния ден, когато и трафикът е най-силен. Като допълнителен елемент ще се подменя и цялостната маркировка и забрани спирането срещу кафе „Херсон“, което затруднява движението и видимостта. Де факто „улеите“ ще указват посоката на трафика и няма да има нерегламентирано и рисково преминаване от една лента в друга“, обясняват експертите.

Част от сумата по изпълнението отива и за обновление на основните светофарни уредби, като старите контролери и светещи елементи се заменят със специални LED системи и сензори за приоритетно пропускане на автобуси от градския транспорт. Това ще спомогне и за коректното изпълнение на разписанията им, които съществено зависят от трафика. Планирани са и нови спирки, както и информационни табла по тях с независимо захранване със светлинна енергия. Те ще показват както картите с маршрутите на автобусите, така и информация след колко минути на мястото пристига автобусът.

Пълният ремонт на ВиК и въвеждането на нова организация на движението на бул. „България“ приключва с цялостното му асфалтиране, за което са отделени 2,1 млн. лв. По тротоарите няма да се пипа нищо, тъй като наскоро бяха ремонтирани и озеленени, уточняват от Община Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “180 дни ще продължи ремонтът на бул. „България“, варненска фирма започва да копае в края на този месец

 • 17.09.2021 в 10:40
  Permalink

  Някой пак сънувал и разказал на тоя пишман „журналист“. Тия неща ще станат заедно надлеза на Практикер.

  Отговор
 • 17.09.2021 в 13:44
  Permalink

  Тапите стават заради пешеходна пътека от дете посоки без надлез нищо ефективно няма да стане и кръгово на две нива да правите

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *