Именикът днес: Надежда Костадинова предава опита си от хотелиерството на студентите в специалност „Туризъм” във ВТУ

За Надежда Костадинова, преподавател в катедра „Туризъм” на Стопанския факултет във ВТУ, тази година е много успешна и хубава, затова на имения си ден, когато почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София, ще събере повече гости, за да почерпи за всички поводи накуп. За да продължи да преподава в университета, тъй като 4-годишният й договор изтекъл, трябвало да защити докторска степен и да премине редица предизвикателства, за да запази позицията си. Плануваното се случило успешно на 18 юни, а дисертацията й била тематично свързана с работата й в бизнеса преди това, с дестинациите и конферентния туризъм на Велико Търново. После се явила на конкурс за главен асистент и вече очаква подписването на постоянния си трудов договор с ВТУ. С нетърпение очаква да се върне, за да довърши започнатото през годините на преподаване.

Надежда Костадинова със студенти на изложението „Културен туризъм“ – 2019.

„Катедрата по туризъм е сравнително нова. Когато отидох, тъкмо се беше отделила от тази по маркетинг и с хубавия екип, на който попаднах, задвижихме много неща. Погледнахме по нов начин на образованието и на връзката му с бизнеса, а една от моите задачи бе именно тази. На това много се залага в съвременното висше образование и аз се заех много сериозно. Същевременно е изключително приятно и вдъхновяващо”, споделя Надежда. Преподава в няколко области. На първо място е хотелиерството като практика – нещо, което е минало през ръцете й, защото има 13-годишен опит. Иска да научи студентите си да бъдат изключително отговорни към това, което вършат, независимо в коя област. И да могат да приложат наученото като умения и компетенции по време на образованието си. Да бъдат проактивната страна – не да чакат нещо да се случи, а те да са двигателите. Не на последно място, да не спират да предизвикват себе си. Всичко това Надежда Костадинова се опитва да предаде чрез практичните модули в учебните програми. Радва се, че специалността „Туризъм”, която е с икономическа и управленска насоченост, се радва на все по-голям интерес всяка година. Макар че студентите плащат едни от най-високите семестриални такси във ВТУ – над 700 лв. за редовно обучение.

Семейството на семейна ваканция в Доспат.

Надежда Костадинова също е завършила туризъм във Великотърновския университет, дипломира се през 2004 г., а после учи и магистратура по финанси. След като приключила с образованието си на този етап, започнала и работа. Попаднала в туристическа агенция, но за няколко месеца, тъй като великотърновският офис се наложило да затвори. Насочила се към хотелиерството и така 13 години. Първо в курорта „Св. Влас” един сезон, а после била поканена в новооткрития тогава хотел „Премиер”, на рецепцията. На тази позиция изкарала две години, последвало първото й майчинство. Върнала се като мениджър на събития в хотела, а след като родила и втората си дъщеря и заработила отново, се издигнала до мениджър маркетинг и продажби на „Премиер”, „Извора” и „Парк-хотел Дряново”. С други думи, станала главен управител и на трите хотела, които компанията стопанисвала тогава. Там освен с организиран туризъм се занимавала и с конферентните прояви, комуникирала с партньори и още куп други отговорни неща. Добрата й работа била забелязана от ВТУ и така станала част от екипа на катедра „Туризъм” и щатен преподавател от 2018 г. Категорична е, че си е намерила мястото, защото опитът й не е за подценяване, но вече може да го предаде и на други, да го опише и стратегически да го оформи. Това е много добра комбинация за университетските преподаватели, смята Надежда Костадинова. Неслучайно Европа залага на този тип преподаване – практици да се включват в образователния процес. За нея е важна и средата, която я заобикаля. „Попаднах в един много либерален, модерно мислещ, иновативен и мотивиран екип. Ние не сме много хора, 6 – 7 души сме в катедрата, но атмосферата е изключително благоприятна, помагаме си и това е една от основните причини, която натежа при желанието ми да остана в университета”, казва Надежда.

Именичката е кръстена на баба си Надка, работлива и добра жена. Пази мили детски спомени от еленското село Дрента, последното до Балкана, в което расла няколко години.

Надежда Костадинова има две момичета, голямата е на 13 години, в 7-ми клас е тази година и й предстои важна крачка в живота. Малката е на 5 годинки и ходи на детска градина. „Разликата е голяма и сега много си личи. Лавирането между интересите им е трудно, но няма как”, казва с усмивка Надежда. Великотърновката живее в Шемшево със семейството си вече 14 години, в наследена от нейните родители къща. Дълго време тя стояла необитаема, докато ремонтът станал наложителен, а след това се преселили. Не си представяла живота точно така – да живее на село, но сега е доволна от избора. Ежедневието й е доста динамично, защото децата учат във Велико Търново, имат и други занимания – курсове и спорт, затова колите постоянно са в движение. От друга страна отчита, че в Шемшево те имат свободата, която е доста ограничена в търновските апартаменти.

За имения си ден Надежда си пожелава семейството да е здраво, за да може всичко останало да се подрежда така, както са плановете в главата й. Благодари на съдбата, че го има. Лично за себе си иска устремът й да не спира и да запази както досега чувството за щастие и удовлетвореност.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *