Край Самоводене ще взривяват за варовици, искат 35-годишна концесия за находището

РИОСВ – Велико Търново, е разрешила добив на варовици от находището „Пчелата“, разположено в землището на Самоводене. Фирмата, която ще извършва добив и първична обработка на материалите за строителство, е „Стромат 08“ ЕООД. На мястото е извършен комплекс от геологопроучвателни дейности и е изготвен геоложки доклад. Площта е 208 526 кв. метра, а изчислените запаси от варовици в находището в блока са с обем 5 755,3 куб. м.

Проектната площ, която е отдадена на концесия, е 228 248 кв. метра и включва площта на запасите и терените, необходими за насипища, трошачно-сортировъчна инсталация (ТСИ) и административно-битова площадка.

Фирма „Стромат 08“ ЕООД ще използва открит метод за добив на подземните богатства с използване на пробивно-взривни работи. Количеството суровина, което ще се добива по време на концесионния период, ще бъде до 90 000 т (50 000 куб. м) на година. Предвид установените геоложки запаси и предвидената максимална годишна производителност намеренията на дружеството са да кандидатства за максималния 35-годишен срок на концесия.

Находището ще се експлоатира целогодишно, като режимът на работа ще бъде 8 часа на ден при петдневна работна седмица. Добивните дейности ще започнат с пробивно-взривни работи, които ще се извършват от външна специализирана фирма. На територията на находището няма да има складове за взривно вещество. То ще бъде доставяно на площадката на взривното поле непосредствено преди неговото зареждане.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Край Самоводене ще взривяват за варовици, искат 35-годишна концесия за находището

  • 20.09.2021 в 21:43
    Permalink

    „Проектната площ, която е отдадена на концесия“ – кога, номер и дата на решение? Не е лошо да вдигнете малко журналистическите стандарти в „Борба“, и да започнете да правите разлика между мечтите на спонсора на публикацията, и релността. Инвестиционното намерения тепърва ще се разглежда, а от вашия материал звучи сякаш взривовете започват другата седмица. Отдавна „ама то го пише във вестника“ не е доказателство. Проверете фактите, звъннете в Общинския съвет и РИОСВ и публикувайте прецизиран материал, този е чист резил.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *