Започнаха разкопките на крепостта Ряховец, ученици ще работят наред с археолозите

СТАРТИРА СЕДМИЯТ ПОРЕДЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ СЕЗОН НА СРЕДНОВЕКОВНАТА КРЕПОСТ РЯХОВЕЦ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Обектът получи статут с категория „Национално значение“ през 2015 г. и след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Общината, бяха подновени археологическите разкопки.

В периода 2015 – 2020 г. екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха структури от III II хил. пр. Хр., трите главни порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища, огнища, пещ и скелети от ХII ХIII в. От 2019 г. се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда от ХIII век, ями от ХI век и вероятен ров от тракийския период на обитаване през ІІ І в. пр. Хр.

Тази година финансирането на проучванията е в размер на 27 945 лева и е осигурено от Министерство на културата. През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени във вътрешните терени на крепостта и южното подградие с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Археолозите очакват да бъдат открити добре запазени архитектурни структури и разнообразен археологически материал.

През 2016 г. ръководителите на разкопките заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, местни училища и спонсори организираха първата в България Лятна археологическа школа за ученици. В периода 2016 – 2020 г. над 100 ученици от VI до XII клас имаха възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в разкопките.

Предвижда се и през този археологически сезон дейностите на терен да продължат с участието на младежи от училищата в Горна Оряховица и Велико Търново. Те ще бъдат поставени в реална археологическа среда. Ще добият представа за периодизацията на обекта в епохите, през които е населявана местността. Ще усвоят знания за разположението, устройството, функционирането и значимостта на средновековната крепост Ряховец. Ще участват в теренната археологическа работа, като разкриват и заснемат археологически структури, правят измервания с нивелир, описват и рисуват находки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *