Горещи новиниОбщество

БЧК започва раздаването на хранителни продукти за социално слаби в областта

ОТ ПОНЕДЕЛНИК В РЕГИОНА ЗАПОЧВА РАЗДАВАНЕТО НА ПАКЕТИ С ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА СОЦИАЛНО СЛАБИ ХОРА. Инициативата се реализира от Българския червен кръст и Областна дирекция „Социално подпомагане“ в изпълнение на Оперативната програма за подкрепа на най-нуждаещите се лица. В рамките на кампанията са осигурени 5465 тона храни на обща стойност 13 348 650 лв.

Едночленните и двучленните семейства ще получат по един малък хранителен пакет с тегло 17,540 кг, а тричленните и по-големите семейства – по един голям, тежащ 27,690 кг. Помощта включва 15 вида стоки: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви – зелен фасул, зрял боб, домати, зелен грах, гювеч, говеждо месо; говежди кюфтета, пиле фрикасе и риба.

Всеки ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис. Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от областната дирекция „Социално подпомагане“. Право на хранителните пакети имат лица и семейства, одобрени за отпускане на целева помощ за отопление, майки и осиновителки, които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година, родители на първокласници, хора с над 90 на 100 степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия до 369 лв. Освен тях в списъците са включени и майките на деца с увреждания, фамилии, получили финансова помощ от държавата, предназначена за превенция и реинтеграция по отглеждане на дете при близки и роднини и в приемни семейства, пострадалите от бедствия и аварии и лица, получили подкрепа във връзка с Covid-19.

Раздаването в старата столица, Горна Оряховица, Елена и Златарица започва от 20 септември и ще продължи до 29 октомври. За малките населени места в община Велико Търново и железничарския град графикът е от 4 октомври до 29 октомври. В Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол пунктове ще работят от 27 септември до 29 октомври.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *