Ограниченията по време на пандемията и онлайн обучението са отключили сериозни очни заболявания при китайските деца

Ограниченията по време на пандемията от Ковид-19 и онлайн обучението са отключили сериозни очни заболявания при китайските деца, предаде Асошиейтед прес.
Изследователи от китайския град Гуанчжоу са анализирали резултати от изследвания на очите на около 2000 второкласници.
Половината от учениците са тествани два пъти преди началото на пандемията – в края на 2018 г. и година по-късно. Изследванията на другата група деца са направени в края на 2019 г. и отново в края на миналата година, няколко месеца след затварянето на училищата в Китай като част от въведените ограничения заради новия коронавирус.
Първоначалните изследвания на двете групи, направени преди пандемията, показват приблизително еднакви данни – около 7% от второкласниците страдат от късогледство.
При вторите тестове очните проблеми са се увеличили при всички, но повече са случаите при учениците, които са изследвани в края на миналата година, след избухването на Ковид-19. В рамките на една година късогледите деца са се увеличили с около 20% в сравнение с 13% от групата, на която е направено второ изследване преди коронавирусната пандемия.
В проучването липсва информация за това колко време децата и в двете групи прекарват онлайн или извършват други дейности, с които натоварват очите си. Учените отчитат, че не разполагат с тези данни.
Късогледството засяга около 30% от световното население. Броят на хората, които имат този проблем, стабилно се увеличава в изминалите двадесет години.
Резултатите от проучването на китайските учени са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация „Офталмолоджи“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *