Горещи новиниЗдравеОбразование

Заради болни от Covid-19 в четири училища във Великотърновско преминаха към онлайн обучение

Отчитат плато на заболеваемостта в региона, 70% от болничните легла за инфектирани са заети

 

ЕДВА СЛЕД ДВА ДНИ В ПРИСЪСТВЕНА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ В ЧЕТИРИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ОТДЕЛНИ КЛАСОВЕ ПАК СЕ ВРЪЩАТ КЪМ ОРГАНИЗИРАНЕ НА УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА. Здравните власти за установили инфектиран педагог в СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново, който е бил контактен с 23-ма ученици, вече поставени под карантина. Положителна проба е дал и десетокласник от СУ „Емилиян Станев“ в старата столица. Младежът е общувал с 24 връстници, които ще бъдат в 10-дневна домашна изолация. Заразен е и ученик в 11-и клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ в областния град, комуникирал с 22-ма свои съученици, които също остават под карантина. Идентична е ситуацията и при ученик от начален етап в ОУ „П. Р. Славейков“ в Джулюница, където други 13 малчугани ще стоят вкъщи след предписание от РЗИ. Последният случай на коронавирус в учебно заведение е от Свищов. Там е диагностицирано дете от яслена група на забавачката „Чиполино“. Заради мъника домашна изолация ще спазват 15 деца, двама педагози и един помощник-възпитател.

В изброените учебни заведения са разпоредени противоепидемични мерки – почистване на всички повърхности и четирикратна дезинфекция.

При 14-дневната заболеваемост в областта се отчита задържане. Стойността възлиза на 373,5 на 100 000 души. На болнично лечение са 198 души, а на домашна терапия – 835 лица.

През последните 3 дни инфекцията е отнела живота на 17 души. Най-младият от тях е на 48 години. Общият брой на жертвите на заразата в областта достигна 840.

По данни на Единния информационен портал към неделя в региона са поставени общо 64 455 дози, а със завършен имунизационен цикъл са общо 33 800 лица. От тях ваксина са получи 290 подрастващи.

На изнесените пунктове в събота пред магазин „Метро“ и на Самоводската чаршия защитен препарат е бил инжектиран общо на 28 лица, с което става ясно, че ваучерът за безплатно пазаруване на стойност 20 лв. не е достатъчно голяма мотивация за имунизация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *