ДЕКЛАРАЦИЯ от Районната колегия на БЛС – В. Търново

Районната колегия на БЛС – В. Търново, изказва сериозните си притеснения, че в разгара на четвъртата вълна на Ковид-19 има сериозна опасност от рязък недостиг на лекари и медицински специалисти, които да работят в отделенията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Лечебното заведение е най-голямото в региона и в него постъпват най-тежките случаи от всичките десет общини на област Велико Търново. Заради непрекъснатите сигнали, нападки и заплахи в социалните мрежи и медиите, които продължават повече от година, масово лекарите, сестрите и санитарите отказват да поемат дежурства в ковид зоните.

Същите проблеми съществуват и в останалите лечебни заведения за болнична помощ, в които се лекуват пациенти с Ковид-19. Заради необходимостта от хоспитализиране на големия брой пациенти от началото на ковид пандемията значителна част от отделенията са преобразувани в инфекциозни, макар че не са проектирани и оборудвани като такива. Това обаче поражда вълна от недоволство сред обществото, което почти ежедневно прераства в закани за саморазправа.

В същото време плановият прием в болниците не е спрян и се налага медицинските екипи да обслужват и т. нар. „чисти зони“, но при намален капацитет на леглата и с ограничен човешки ресурс.

Публикациите в социалните мрежи, които уронват авторитета на лечебното заведение и подлагат на съмнение качеството на медицинската грижа в най-голямата болница в област В. Търново, изострят напрежението в съсловието, демотивират медиците, които не чувстват подкрепа от страна на обществото. Много от тях споделят, че се чувстват реално застрашени на работното си място, а това прави все по-трудно сформирането на екипи.

Нито една от отговорните държавни институции, дори и след серията от атаки в социалните мрежи и медиите, не взе отношение по този проблем и не защити лекарското съсловие, на което въпреки нападките хората продължават да разчитат.

Районната колегия на БЛС – В. Търново, застава зад всички работещи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и призовава за толерантност от страна на обществото към хората, които са на първа линия не само по време на пандемия, но и всеки път, когато се борят за човешки живот.

Управителен съвет на РК на БЛС – В. Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *