Как да спрем безбройните мисли, които ни държат будни цяла нощ

Лежиш си в леглото с широко отворени очи и мислите ти започват да тичат през главата със скоростта на звука. Релаксираща вана, чаша топло мляко, броене на овце, нищо не помага да се отскубнеш от тази луда въртележка от мисли. Дори онези от нас, които нямат проблеми със съня, понякога могат да се чувстват доста стресирани. Въпреки тези моменти има начини да си върнем здравия сън.

Фокусирай се тук и сега. Мислите, които не ни позволяват да заспим, често са свързани с миналото или бъдещето. Притесняваме се какво може да се случи или съжаляваме, че сме направили или не сме направили неща в миналото. Ако това се случва с теб, опитай да се съсредоточиш върху това, което се случва точно тук, точно сега. Въпреки че не можем да променим миналото, нито можем да предвидим бъдещето, настоящият момент е нещо, което можем да контролираме. И тази промяна на фокуса може да ни даде нужната релаксация, от която мозъка се нуждае.

Остави всички електронни устройства настрана. Използването на смартфони, таблети, лаптопи преди лягане може да повиши нивото на тревожност и стрес, особено ако четеш или гледаш новини и други неща, които предизвикват емоция у теб. Освен това светлината от тези електронни устройства влияе зле на производството на мелатонин в тялото, което прави заспиването по-трудно.

Намери си успокояващо хоби или релаксираща дейност, която подхожда най-добре на твоята личност. Пример – интересна книга.

Вдишвай аромата на етерично масло от лавандула. Етеричното масло от лавандула често се използва в ароматерапията за облекчаване на стреса, релаксация и по-добър сън. Можеш да поръсиш няколко капки върху кърпа или да добавиш към ваната. Етеричните масла могат да причинят алергична реакция, затова трябва да се подхожда внимателно към тях.

Опитай дихателни упражнения. Състезателните мисли често са свързани със стрес и стресът кара сърцето ни да бие по -бързо и увеличава скоростта на дишане . Бавното, дълбоко дишане може да ни помогне да се успокоим. Можем също да опитаме други дихателни упражнения и техники, които можем да практикувате по всяко време, за да предотвратим стреса и тревожността.

Източник: Струма

One thought on “Как да спрем безбройните мисли, които ни държат будни цяла нощ

  • 21.09.2021 в 16:01
    Permalink

    Удар с винкел у глъвътъ гони не само лошите и стресиращи мисли ,но и всички мисли.Действа успокояващо,понякога осигурява и вечен покой.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *