Каква е връзката между формата на тялото и отслабването?

На някои хора изглежда им е много лесно да се отървават от излишните килограми и да поддържат теглото си. Други, напротив, се мъчат месеци наред и въпреки това отслабват с нищожните два килограма – при положение че са спортували и са се хранили здравословно. Как е възможно това? Въпреки че генетичното предразположение играе важна роля за телесното тегло, най-вече формата на тялото е определяща за това дали диетата ще помогне на човека да отслабне надеждно.

Американският лекар и психолог Уилям Шелдън е разделил хората най-общо на три типа според строежа на костите, мускулатурата и обмяната на веществата: ектоморф, мезоморф и ендоморф. Ако спазвате препоръките за хранене и спорт в зависимост от вашия тип тяло, свалянето на килограми ще ви се удава значително по-лесно.

  1. Ектоморфен тип

Хората с тази телесна форма са много стройни, имат дълги крака и почти не трупат тлъстини. Но макар да не им личи, телесните мазнини на тези хора често превишават нормата. На пръв поглед те могат да ядат колкото си искат, без да надебеляват. Тяхната обмяна работи много ефективно, поради което организмът бързо се освобождава от шлаките. Така, от една страна, може да се стигне до дефицит на минерали и витамини, но от друга – тези хора са по-малко предразположени към болести на цивилизацията като диабет или затлъстяване.

Въпреки че видимо не напълнявате, ако принадлежите към този тип, трябва да внимавате за хранителния си режим. При вас мазнините се наслояват по органите, което може да бъде опасно. Менюто ви трябва да включва пълнозърнести продукти, нетлъсто месо (например риба), нискомаслено мляко и млечни продукти и обилни количества плодове и зеленчуци. Освен това заменете маслото със здравословни източници на мазнини като авокадо, ядки и зехтин.

За вас са идеални спортовете за издръжливост като джогинг, колоездене или плуване. Но трябва да се храните често и пълноценно, за да не изпаднете в категорията „поднормено тегло“. Ако искате да се малко по-закръглени, трябва да тренирате мускулите си – например с кросфит, бодибилдинг или бойни спортове. Ектоморфите обаче трудно трупат мускули и след всяка тренировка се нуждаят от дълга почивка. Във всеки случай непременно приемайте много протеини (например във вид на протеинови шейкове), за да развиете мускулатурата си по-бързо и ефикасно.

  1. Мезоморфен тип

Мъжете с мезоморфна форма на тялото се отличават с широки рамене и тесен ханш. Жените от този тип, напротив, се разпознават по т.нар. форма „пясъчен часовник“ (тънка талия и широк ханш). Тъй като телата на тези хора по природа са предразположени да развиват мускули, целенасочените упражнения за изграждането им бързо дават резултат. Мезоморфите обикновено се стремят да се освободят от излишните тлъстини, които се трупат най-вече по бедрата или корема. В този случай се препоръчва добре балансиран микс от кардио- и силови тренировки, като всички спортове са подходящи за целта.  Независимо дали ще се заемете с танци, бокс, фитнес или йога – правете онова, което ви е най-приятно. Най-добре би било да редувате видовете спорт, за да натоварвате различни мускулни групи. За да отслабнете, хранителният ви режим трябва да бъде разнообразен, беден на въглехидрати, природосъобразен и нискокалоричен.

  1. Ендоморфен тип

Ендоморфите обикновено са ниски, с кръгло лице и заоблена талия. Хората от този тип много лесно трупат тлъстини и са склонни към свръхтегло. Тъй като при тях калориите бързо се преобразуват в мазнини, токсините от тялото не се изхвърлят ефективно. Това води до леност и отпуснатост. Макар че при вас липсват добри предпоставки за отслабване, все пак можете да направите нещо, за да постигнете хубава фигура. Но за целта са ви необходими  дисциплина и постоянство. Алфата и омегата на вашия режим трябва да бъде здравословното, бедно на калории меню. Това означава, че само в редки случаи е позволено да приемате сладки неща, бързо приготвени храни и изобщо въглехидрати.  Порциите ви също трябва да са по-скоро малки. За да отслабнете успешно, трябва да наблегнете върху изгарянето на мазнините чрез интензивни тренировки. Добри резултати ще постигнете, ако спортувате поне три пъти седмично.

Все пак тази категоризация е обща и хората, които могат да се причислят напълно към даден тип, са малко. Самият Шелдън е установил около 76 подтипа, затова е възможно и вие да принадлежите към смесен тип. Ако например спортувате много и имате мускулесто тяло, но въпреки това бързо трупате тлъстини, може да се числите към ендо-мезоморфния тип.

Източник: Обекти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *