Кой може да изпише безплатни лекарства срещу COVID-19

Пациентът първо трябва да бъде диагностициран с ковид инфекция

Все още ДКЦ-тата в не са получили указания за изписване на безплатни лекарства срещу COVID-19. Ковид зоната в 11 ДКЦ в София работи още от ноември месец.

„Продължаваме да работим, от ноември месец. По инициатива на кмета на София, ковид зоната съществува от ноември, ние работим от ноември до момента по един и същи начин, тоест нищо при нас не се е променило“, обясни Татяна Евтимова – управител на лечебното заведение, пред БНТ.

По думите ѝ лекарствата срещу COVID-19 се насочват към личните лекари за изписване. Към този момент нищо не се е променило – когато пациентът се окаже положителен, се свързват с личния лекар и го насочват.

„До този момент не сме изписвали електронни рецепти, тъй като системата така е организирана, че само общопрактикуващите лекари могат да изпишат електронна рецепта“, заяви Евтимова.

Тя обясни, че могат да се изписват болнични листове на всички други заболели, но не и на заразени с ковид, тъй като там е по-специфично – налага се карантина от РЗИ, има контактни лица и тези дейности се извършват чрез личните лекари.

За да получи пациент безплатни лекарства, първо трябва да бъде диагностициран с ковид инфекция, след което ще бъде насочен към личния си лекар.
 

istock
Ковид зоната работи от понеделник до петък от 08.00 до 17.00 ч.

„Имаме контакт с личните лекари, добра комуникация, но за съжаление и много други пациенти от други райони, от други градове дори, много е трудно да се направи връзката на момента с личния лекар“, коментира управителят на 11 ДКЦ.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *