Мюзикълът „Службогонци“ e най-новото заглавие, което подготвя МДТ „Константин Кисимов“

Мюзикълът „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев е новото премиерно заглавие, което подготвя екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. В постановката, създадена по едноименната комедия на Иван Вазов, участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на театъра. Премиерата на обичаното заглавие на великотърновска сцена ще бъде през октомври.

Спектакълът е посветен на две знакови годишнини, които МДТ „Константин Кисимов“ ще отбележи през 2022 г. През следващата година се навършват 70 г. от създаването на професионален драматичен театър във Велико Търново и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър.

„Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав, когато е бил създаден МДТ. Премиерата на мюзикъла е била на 24 декември 1972 г. и с него е била открита новата музикална сцена в града. Режисьор на спектакъла тогава е Недялко Ковачев, а в него участват съзвездие от талантливи артисти. Ролята на министъра изпълнява известният актьор Димитър Панов, а като Терзийска на сцената тогава излиза и примата на великотърновския театър Лина Ковачева.

За режисьор на мюзикъла сега е поканен Гълъб Бочуков, който ще предложи свой прочит на авторския драматургичен текст.

„За съжаление, познатият рефрен „Служба, служба – малка, голяма, от тебе по-хубава няма!“ звучи болезнено актуално и днес. Текстът на Вазов разкрива някои неособено приятни черти от характера на българина, чиято проекция 100 години по-късно откриваме и в съвременното общество. Нашата задача е да оголим тези проблеми по един забавен начин“, сподели Гълъб Бочуков, който е и директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали. Той е познат на великотърновската публика с оперетата „Прилепът“ и мюзикълите „Вражалец“ и „Зех ть, Радке! Зех ть!”, които постави на сцената на МДТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *