Политологът и преподавател във ВТУ проф. Тодор Галунов: „Кирил Петков и Асен Василев се целят в ляв електорат с десни послания“

Според политическия наблюдател отливът от „Има такъв народ“ на идните избори ще е най-голям

 

Кого са ухажвали Кирил Петков и хората му за приобщаване към формацията им във Великотърновска област, все още не е ясно. Активисти от БСП в старата столица обаче са категорични, че новите партийни строители са шетали из региона и са сондирали мнения. Междувременно се заговори, че всички областни управители са имали обаждания да съдействат за развитието на проекта. Губернаторът на Велико Търново Георги Гугучков категорично отрече да е имал обаждане, посещение или разговори с представители на новородения политически проект. „Дори и да ми се обадят, ще откажа среща. Принципът ми е да не се обвързвам с партии и политически формации“, подчерта Гугучков.

От структурите на БСП, ГЕРБ и ИТН в болярския град признаха, че са любопитни да разберат кого са набелязали да привлекат Кирил Петков и Асен Василев. „Целят се в ляв електорат с десни послания. Вероятно ще се опитат да изземат част от привържениците на партиите на протеста, които са разочаровани от неспособността им в два поредни парламента да сформират правителство. Засега все още е загадка дали новият проект ще се настани в освободеното от „Има такъв народ“ политическо пространство, защото отливът от ИТН на предстоящите избори ще е най-голям“, коментира политологът и преподавател във Великотърновския университет проф. Тодор Галунов.

Според него е интересно дали новата формация, която има известна близост с част от идеите на „Демократична България“, ще договори бъдещо партньорство или двете партии ще се окажат в люта конкуренция. „Любопитно е също дали проектът на Петков и Василев ще повиши избирателната активност на предстоящия вот. И ако това се случи, то може да повлияе на резултатите на партиите, които кръжат около 4- и 5-процентния резултат. Това би разбъркало сериозно политическите пластове“, казва още проф. Галунов.

Според политолога няма време новата формация да спечели сериозни резултати, но със сигурност ще е част от бъдещия парламент. „Чудо ще е, ако се окаже сред първите партии. Категорично обаче мога да кажа, че ще увеличи вероятността за съставяне на правителство след третия за тази година парламентарен вот“, прогнозира още проф. Тодор Галунов.

Веселина АНГЕЛОВА

2 thoughts on “Политологът и преподавател във ВТУ проф. Тодор Галунов: „Кирил Петков и Асен Василев се целят в ляв електорат с десни послания“

 • 20.09.2021 в 10:39
  Permalink

  „Топ“ прогноза. Човекът все едно прогнозира времето. Прогнозира, че Пламен Легкоступ има всички шансове да спечели изборите за кмет на ВТ. Или, че съпругата на Стъки, Дончева ще стигне до балотаж. Павликенска школа. Галюнов дори не може да прогнозира изборите в собственото си Село.

  Отговор
 • 20.09.2021 в 20:23
  Permalink

  Поредният силен анализ на проф. Галунов. Повече такива експерти трябва да има в публичното пространство. Обективните оценки са нужни на обществото ни!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *