Само едно джипи в областта е на възраст под 45 години

Здравните власти отчитат тревожна тенденция на застаряване на общопрактикуващите лекари

 

ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО ПРАКТИКУВАТ 151 ЛИЧНИ ЛЕКАРИ, КАТО САМО ЕДИН ОТ ТЯХ Е НА ВЪЗРАСТ ПОД 45 ГОДИНИ. Това става ясно от годишния анализ на Регионалната здравна инспекция за здравно-демографското състояние в областта. Преобладаващата част от джипитата са между 45- и 64-годишни, а на пенсионна възраст са 7 медици в първична помощ. 93-ма са между 55 и 64 години.

Съотношението жени – мъже в общата медицина е 2 към 1.

Най-много лични лекари в региона има в община Велико Търново – 56. Следва Горна Оряховица с 26, Свищов – 21, и Павликени – 12. Ситуацията по отношение на брой джипита е особено тежка в Сухиндол, където на разположение на пациентите е само един общопрактикуващ медик.

Числеността на джипитата не достига определената по здравна карта и недостиг на лекари има във всички общини. Според изготвената стратегия в региона следва да практикуват 162 джипита, а здравните власти отчитат, че всъщност са необходими още 32-ма лични лекари, за да се задоволят нуждите на населението. В региона са регистрирани 103 индивидуални и 13 групови практики. 7 джипита не работят със Здравната каса.

Необходимостта от лични лекари е безспорна. Освен че тяхната роля е да бъдат най-близо до пациентите, те взимат дейно участие в процеса на ваксинация срещу коронавирус. Без тяхното съдействие профилактиката на заболяванията няма как да бъде направена, нито явяването за освидетелстване пред ТЕЛК, насочване към специалист от извънболничната помощ и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *