Даниел Панов на Годишната среща на местните власти: „Без държавата не може да има завършване на инфраструктурните проекти“

БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА ДЪРЖАВАТА Е НЕВЪЗМОЖНО ЗАВЪРШВАНЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ПРОЕКТИ НА ОБЩИНИТЕ. Пандемията доведе до сериозен ръст в цените на строителните материали, а това налага местните власти да дофинансират проектите. Държавата трябва да обърне внимание и да подпомогне общините поне частично. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов по време на Годишната среща на местните власти. Големият дискусионен форум, организиран от НСОРБ в Албена, събра над 300 представители на общини, общински съвети, институции, неправителствени организации, международни партньори.

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да влезе по-бързо в сила, убеден е градоначалникът на Велико Търново. Той припомни, че представителите на НСОРБ са участвали изключително активно в изготвянето на механизма за социално и икономическо излизане от кризата и отново подчерта становището на местните власти за Националната програма за енергийна ефективност. Според него тя трябва да продължи от етапа, в който бе спряна, а не да се налага 20% самоучастие на гражданите.

Предвиден бе и механизъм, в който собствениците на еднофамилни къщи и сгради – паметници на културата частна собственост, също да имат достъп до мерките за енергийна ефективност. Финансова подкрепа за общините за ВиК и енергоспестяващо осветление също са част от първия вариант на плана.

Активна позиция по въпросите за финансова децентрализация изказа и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов. На събитието бе дискутирана перспективата за партньорство между държавните институции, местната власт и бизнеса.

Снимкa: Красимир ТОДОРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *