Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Изграждат голяма соларна централа в Горнооряховско

Очакваният годишен добив е близо 6 120 000 kWh

 

ВНУШИТЕЛНА ПО РАЗМЕРИ СОЛАРНА ФОТОВОЛТАИЧНА ЦЕНТРАЛА ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНА В ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ЯНТРА. Тя ще бъде разположена върху площ от 55 дка от поземлен имот в малкото населено място. Инвестицията е на фирма „Сън енерджи парк” ООД със седалище град Елена и управител Сава Шопов. Съдружник е дружеството „Ником 97”, което е собственик на имота, в който ще се изгражда соларният парк.

Фотоволтаичната централа ще е с мощност 5 MWh, като се предвижда да включва 8468 панела.

 

ОЧАКВАНИЯТ ГОДИШЕН ДОБИВ Е БЛИЗО 6 120 000 KWH

 

По време на изграждането на инсталацията няма да се използват опасни вещества, нито се предвижда строеж на нова пътна инфраструктура. Направата ще започне със създаване на носеща стоманена конструкция и набиване на стоманени стълбове в земята на дълбочина до 1500 мм.

В МОМЕНТА ПРОЕКТЪТ Е ОЩЕ НА ЕТАП СЪГЛАСУВАНЕ С РЕГИОНАЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и останалите институции, от които зависи реализацията му.

В инвестиционното предложение е уточнено, че осъществяването му ще допринесе за постигане на националните и европейските цели за увеличаване на процента на производство на екологично чиста енергия от възобновяеми природни източници и ще помогне за опазване на околната среда за бъдещите поколения. Осъществяването на проекта няма да създаде риск за здравето на хората в региона, мотивират още предложението си инвеститорите.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Изграждат голяма соларна централа в Горнооряховско

  • 6 120 000 kWh е 6 гигавата или 6120 мегавата. Т.е. 3 броя АЕЦ Козлодуй. Като пишете числа, гледайте мерните единици – не са за украса.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *