Населението в областта засега няма да може да се възползва от опцията за безплатни лекарства за Covid-19

Налице е отново тенденция за увеличаване на случаите на инфектирани в региона

 

ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ НЕ ФУНЦКИОНИРА НИТО ЕДНА COVID ЗОНА В МЕДИЦИНСКИ ИЛИ ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР, в която да се отпускат безплатни лекарства за коронавирус и провеждат допълнителни изследвания за сметка на държавата. Това стана ясно по време на работно събрание на членовете на Областният кризисен щаб за борба с пандемията. По думите на д-р Евгения Недева, шеф на Регионалната здравна инспекция в старата столица, на този етап лансираната от здравното министерство идея за покриване на разходите за домашно лечение на заразата е неосъществима.

Д-р Евгения Недева, инж. Георги Гугучков и ст. комисар Димитър Машов (от ляво надясно)

„Великотърновска област не е включена в списъка с Covid зони за безплатни лекарства у нас, защото няма здравно заведение от доболничната помощ, което да разполага с екип – лекар и медицински специалист, за обособяване на Covid сектор. В такива медицински звена работят здравни работници на по-зряла възраст и на този етап няма желаещи. В разговори сме с управителя на „ДКЦ 1 Велико Търново“, той полага усилия, за да намери персонал…“, уточни тя.

Директорката на ведомството допълни, че все още не е ясно как точно става отпускането на лекарствата, защото преди Covid зоните стартирали с идеята в тях да се преглеждат всички, независимо дали са здравноосигурени, или не. Категорична е, че в момента няма пациенти без медицинска грижа, защото общопрактикуващите лекари си вършат работата.

Д-р Недева съобщи, че отново има тенденция за увеличаване на случаите на инфектирани. 14-дневната заболеваемост възлиза на 407,9 на 100 000 души, докато в миналия отчетен период от две седмици е била 384,4 на 100 000 население. Активните диагностицирани са 1110 лица, от които 195 са хоспитализирани, а 915 – на домашна терапия.

„ОТ 15 ДО 20 СЕПТЕМВРИ ИМА УСТАНОВЕНИ 11 СЛУЧАЯ НА ЗАБОЛЕЛИ УЧЕНИЦИ И ПЕДАГОЗИ. Те са в СУ „Вела Благоева“, „СУ „Емилиян Станев“, ПЕГ „Проф. д-р А. Златаров“, ЧПГ „Американски колеж-Аркус“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново, ОУ „П. Р. Славейков“ в Джулюница, СУ „Цанко Церковски“ – Полски Тръмбеш“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – Горна Оряховица. Има едно хоспитализирано дете на 8 години в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. То е настанено в педиатрията и е в стабилно състояние“, информира здравната шефка.

По отношение на контрола по противоепидемичните мерки за периода 13 – 19 септември в областта са извършени общо 308 проверки, от които 47 съвместни между РЗИ, полицията, ОДБХ и общински администрации. Служителите на контролните ведомства са съблюдавали за спазването на ограниченията в 71 обекта с обществено предназначение – детски заведения, училища, аптеки и други, 22 лечебни заведения, 36 ресторанта и обекта за хранене, три дискотеки и т.н.

Издадени са общо 18 предписания и протоколи за предупреждение в проверените обекти.

Няма да има по-специални инспекции в старата столица заради отбелязването на Деня на Независимостта – 22 септември.

„Нашите проверки по заведения и в различни обществени места не са съобразявани с празника. Мероприятията, организирани от Община Велико Търново, са в съответствие със заповедите на здравния министър. Няма да има честване както предишни години с прием на строя, заря и т.н. Всички кметове на територията на областта са отговорни хора. Когато утвърждават културните календари, поемат отговорност и взимат всички необходими мерки за спазването на изискванията“, заяви губернаторът инж. Георги Гугучков.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *