Търновски психолог създава „Жива библиотека“, в която книгите ще бъдат хора с удивителни истории

ХОРА ЩЕ ВЛЯЗАТ В РОЛЯТА НА КНИГИ И ЩЕ РАЗКАЖАТ ИСТОРИИИТЕ СИ, ЗА ДА ПОМОГНАТ НА ДРУГИ ХОРА ДА СЕ СПРАВЯТ С ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ И СТРАХОВЕ В ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИЯ ПРОЕКТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ Център за психологическо консултиране и терапия „Ариадна“. Идеята е на психолога Виржини Стефанова, която е нарекла проекта си „Жива библиотека“, и първата „читателска“ среща ще бъде този петък.

„Превърнала съм този проект в моя лична кауза и искам така да провокирам повече хора да загърбят стигми, предразсъдъци и страхове, с каквито всички живеем. Надявам се да се съберем, „да почетем“ различни житейски сценарии. Ако някой от „читателите“ реши сам да се превърне в книга, още по-добре. Вярвам, че това е начинът да покажем един на друг, че болката и лимитите ни могат да се превърнат в смисъл и сила“, споделя Виржини Стефанова, която работи като психолог в центъра.

За първата среща са поканени десетина участници, които са приели предизвикателството да се превърнат в живи книги. Някои от тях са психолози и психотерапевти и ще споделят пътя, който са извървели, за да преодолеят собствените си предразсъдъци и страхове. Останалите са доброволци, които имат удивителни истории и кураж да говорят за тях.

„Животът с хранително разстройство – грозната истина за култа към красотата“, „Пътят на един зависим – как зависимостта се превръща в мисия да помагаш на зависими“, „Когато объркаш силния с насилника – как попаднах в триъгълника спасител – жертва – преследвач и стигнах до намерение за самоубийство“, „Смелостта да обичам – осиновяването е връзка дете – родител за цял живот“ – това са някои от живите книги, които участниците в събитието ще могат да прочетат на живо в петък вечерта. „Избрала съм и „книги“ за паническите атаки, за това как осиновените деца намират пътя съм себе си, за това как се превръщаме в хищници, за даряването на яйцеклетка. Всеки „читател“ ще има около 15 минути да чете и „да говори“ с книгата. След това може да отиде при друга книга, да си тръгне, за да се върне отново следващия път… Много се надявам, че всеки от участниците в края на срещата или в следващите дни ще напише как се е чувствал, докато е четял, какво му е харесало, какво не му е достигнало, каква тема го вълнува, а не я е открил в нашата жива библиотека. Дали хората ще четат и ще участват с името си, или ще останат анонимни, това е лично решение и аз ще го уважа“, казва още Виржини Стефанова.

И споделя, че оригиналната идея е родена в Дания преди 20 години и се нарича The Human Library. „Срещнах го този проект някъде в интернет, докато сърфирах един ден. Прикова ми погледа, зачетох се и после дълго време не можех да мисля за нищо друго. Затова реших да предложа идеята на Люба Цанова, която е управител в центъра, и на колегите там. Те се вдъхновиха и решихме да го направим заедно“, разказва Виржини Стефанова. След това допълва, че библиотеката е място, където можеш да заемеш книга, а „Човешката библиотека” ще бъде място, където можеш да „заемеш” човек. Библиотека от хора, всеки от които има своя корица, заглавие и история, която е готов да сподели със своите „читатели”. „Всички ние сме едновременно и читатели, и създатели на истории, и книги. Какво ще откриеш в човека срещу теб, зависи не само от това на коя страница ще отвориш, а и от това коя страница от твоята история пишеш в момента. Всички сме свързани и всеки би могъл да бъде на мястото на другия“, усмихва се Виржини.

Таксата за участие е символична – 5 лв. Събитието е в петък, започва в 18 часа и идеята на Виржини Стефанова е тази среща да стане ежемесечна.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Търновски психолог създава „Жива библиотека“, в която книгите ще бъдат хора с удивителни истории

 • 23.09.2021 в 12:59
  Permalink

  Здравейте!
  Бих искал да присъствам. Може ли да ми пишете на кой адрес (подробно) ще се състой срещата? Няма време, звъннете ми моля…
  Моят личен тел. номер: 0879 33 2227 – Юлиян Станков.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *