Във все повече местни училища преминават към обучение в електронна среда, ежедневно диагностицират ученици и педагози

Онлайн занятия вече се провеждат и в ПМГ и ПГСАГ във Велико Търново

 

В ШЕСТ УЧИЛИЩА В РЕГИОНА В МОМЕНТА ОТДЕЛНИ КЛАСОВЕ СЕ ОБУЧАВАТ В ЕЛЕКТРОННА ФОРМА. В понеделник в списъка с школа с онлайн занятия попаднаха и ПМГ „Васил Друмев“ и ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново. В тях съответно бяха засечени по един болен ученик от 11-и и 9-и клас. В резултат на това под карантина са поставени 49 тийнейджъри. Въпреки че са в домашна изолация, младежите ще учат чрез компютри и смарт устройства в продължение на 10 дни. През това време в класните им стаи ще бъдат проведени задължителни противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения.

Съгласно алгоритъма на действие, разработен от здравното министерство, когато ученик бъде диагностициран, родителите следва веднага да информират директора на училището, който от своя страна трябва да докладва на РЗИ. Той е длъжен да предостави на областното здравно ведомство списък с учениците и учителите, които са били в контакт с инфектирания ученик.

В домашна изолация се поставят лицата от същата паралелка, както и педагозите, осъществили незащитен контакт със заразения на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути общо 24 часа. Същото важи, когато бъде засечен и заболял учител.

В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица карантиниране може да има и за няколко паралелки или дори за цяло училище. Преценката е изцяло в ръцете на РЗИ.

Важно условие за предписание на домашна изолация е незащитеният контакт със заразеното лице да е осъществен в период от 48 часа преди и до 14 дни след появата на оплаквания, а при установен безсимптомен носител на Covid-19 – от 48 часа преди и до 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR или чрез бърз антигенен тест съгласно дефиниция, определена със заповед на МЗ.

При карантиниране на контактно дете родителите трябва да следят за симптоми в рамките на 10-те дни на изолация и още 10 дни след това. В случай че настъпят неразположения, се налага да уведомяват РЗИ и личния лекар.

По последни данни инфектираните в региона на 14-дневна база възлизат на 374,8 на 100 000 души. В болница са настанени 186 лица, а в домашни условия се лекуват 840 души. За 24 часа коронавирусът е взел още 7 жертви, от които 4 жени и трима мъже. Броят на починалите от инфекцията достигна 847.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *