Здравният министър награди джипи от областта и РЗИ за принос във ваксинацията във Великотърновско

14,8 процента от населението в региона е имунизирано срещу Covid-19

 

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ НАГРАДИ С ГРАМОТА Д-Р ПЛАМЕН ЛАТЕВ, КОЙТО РАБОТИ КАТО ОБЩОПРАКТИКУВАЩ ЛЕКАР В ПАВЛИКЕНИ. Наградата бе обявена от губернатора инж. Георги Гугучков по време на заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Призът се присъжда заради проявено старание, висок ангажимент, постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания в България. Д-р Латев е джипито – лидер в региона по поставени защитни препарати на пациенти. Той е инжектирал 2363 дози на хора от пациентската си листа. Павликенчанинът е един от 26-имата лични лекари у нас, които получават грамота за принос в имунизацията на населението. Д-р Латев не присъства на церемонията, тъй като към вторник се намира извън пределите на България.

Награденият медик се грижи за здравето на около 7000 души в Павликени и прилежащите му села. През 2003 г. бе обявен за най-добро джипи на България.

Освен него отличие от здравния министър получи и Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Мотивите са същите, а призът има за цел да поощри усърдието на екипите, работещи в местното ведомство. Грамотата бе приета от шефката на звеното д-р Евгения Недева.

Към вторник в областта са поставени общо 64 709 дози, а със завършен имунизационен цикъл са 33 974 лица. Регионът ни е на 11-о място по брой имунизации в страната. 14,8 процента от населението е ваксинирано, а 1/3 от лицата над 18 години са получили поне една доза. Защитни препарати са инжектирани на 270 подрастващи.

ОБЛАСТНАТА КЛАСАЦИЯ ПО ВАКСИНИРАНИ СЕ ОГЛАВЯВА ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО С 16,83% ИМУНИЗИРАНИ. Второто място държи Горна Оряховица с 16,39 процента, а второто – Павликени, с 14,12%. След тях се нареждат Лясковец, Елена, Свищов, Полски Тръмбеш, Сухиндол и Златарица. Най-малко дози са поставени в Стражица, в резултат на което имунизираните са едва 7 процента.

2348 лица от други области и чужденци са получили защитни препарати на територията на региона. Най-предпочитана ваксина е на Pfizer-Biontech, а след това Astra Zeneca, Janssen, Moderna.

В региона функционират 16 временни имунизационни кабинета, където се прилагат одобрените от ЕС и България четири вида ваксини.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *