Фестивалът на военните оркестри предложи незабравимо шоу в нов формат

Прекрасна музика, интересна хореография и много емоции предложиха военните оркестри в навечерието на Деня на независимостта. XIV издание на Международния фестивал на военните оркестри, е вече в историята, но той бе повече от достойно начало на националното честване на празника с център Велико Търново. Музикалното събитие се проведе без чуждестранно участие и на закрито, в ДКС „Васил Левски” заради пандемията. Но пък шоуто си заслужаваше. Всеки един от съставите се представи с индивидуална програма, но това, което вдигна адреналина на публиката, бяха съвместните изпълнения в началото и края на спектакъла. Над 180 музиканти, изпълнили терена, да свирят заедно, е наистина впечатляваща гледка.

Фестивалът бе открит от началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов, след което мощно и вдъхновено музикантите с пагони под диригентството на капитан Цветомир Василев изпълниха химна на България и „Велик е нашият войник”.

Първи показаха своята програма курсантите от Представителния блок на Военния университет, които демонстрираха атрактивни хватки с пушки Манлихер.

След тях се изредиха оркестърът на Сухопътните войски придружен от мажоретен състав от Троян,

любимците на Велико Търново – оркестърът на СУ „Емилиян Станев“ Junior Band,

Гвардейският представителен оркестър

и накрая домакинът – Фестивалният военен духов оркестър „Маестро Николай Косев” на Националния военен университет „Васил Левски” и Втора Тунджанска механизирана бригада.

Музиката бе разнообразна, завладяваща и подбрана с вкус. Военните оркестри за пореден път показаха, че освен с маршове, чудесно се справят с джаз, поп, суинг, фънк и фолклор, а публиката им се отблагодари с бурни аплодисменти.

Грандиозният финал на концерта бе общата програма на всички музиканти. Заедно те изпълниха патриотичната „От как се е мила моя майно льо“, класиката Nessun Dorma от операта „Турандот” на Пучини, нежната песен на АББА The Way Old Friends Do, жизнерадостния „Радецки марш“ и „Ботев марш“. За своето участие във фестивала всички оркестри получиха плакети.

На XIV издание се сложи началото и на една хубава традиция. Ежегодно организаторите на фестивала ще връчват пластика на избран от тях военен оркестър на името на покойните създатели на музикалния форум маестро Николай Косев и Валери Вълев. Пръв носител на скулптурата, изработена от Георги Димов, стана Гвардейският представителен оркестър.

Международният фестивал на военните оркестри във Велико Търново се провежда за първи път през 2006 г., но стъпва на стари традиции. Именно тук за първи път е зазвучала военна духова музика. Това става на 17 април 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг. След това военни маршове са звучали при свикването на Великото народно събрание през 1893 г., когато е узаконена царската династия на Фердинанд, при обявяване на Независимостта на България през 1908 г. Военните музиканти участват във всички войни за национално обединение, а всяка атака е започвала с „Шуми Марица”.

Военните духови оркестри са първите професионални музикантски състави в страната. Те се сформират непосредствено след Освобождението. А първият военен търновски диригент е чехът Франц Преучил, назначен със заповед от 1 януари 1882 г., което означава, че догодина Велико Търново ще чества 140 години от създаването на военната духова музика.

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *