Община В. Търново купува колумбарийни колона и стени за над 42 000 лв.

С 26 дка частни ниви се разширява местният гробищен парк

 

26,212 дка земеделски земи в землището на Беляковец ще изкупи Община Велико Търново за разширяване на гробищния парк в старата столица. Предложението ще се гласува на предстоящата сесия на местния парламент. На собствениците – една фирма и частни лица, наследници на нивите, ще се предложи да им бъде изплатена сума, малко над 22 хиляди лева, като стойността на имотите е определена от лицензиран оценител. Изкупуването на имотите е предпочетено от Общината, за да се избегнат дългите отчуждителни процедури. Както „Борба“ писа, местата в гробищата ще стигнат за година, затова разширяването е наложително.

Общинските съветници ще гласуват и предложението на управителя на „Обредни дейности“ ЕООД Методи Петров за закупуване на 1 брой колумбарийна колона за 24 958 лв. и 5 бр. колумбарийна стена за 17 580 лв. Средствата в размер на общо 42 538 лв. за тях са от бюджета на търговското дружество, което разполага с достатъчни оборотни средства. Само за първите шест месеца на 2021 г. те са 115 314 лв. Искането на управителя е заради нарастващия интерес към кремациите от страна на гражданите. Общо нишите във Великотърновския гробищен парк са 48, на този етап са свободни една трета, но бързо се запълват, уточни за нашата медия Методи Петров.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Община В. Търново купува колумбарийни колона и стени за над 42 000 лв.

  • 22.09.2021 в 16:18
    Permalink

    Двора на болницата е достатъчно голям,в него ще се намери място за поне оше 20 години.Не е нужно да се зеносват земеделски земи и народни пари когато общината разполага с достатъчно свободни площи.Крематориума може да се постави в новостроящото се крило на спешна помощ.И без това неса медици ами гробари-поне да станат лигитимни гробари.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *