Президентът Румен Радев от хълма Царевец: „Решителното скъсване със зависимостите от миналото утвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили“

Със света литургия, отслужена от митрополит Григорий в църквата „Свети Четиридесет мъченици“, в старата столица започнаха националните чествания по повод 113-годишнината от Независимостта на България. В двора на храма дойдоха областният управител Георги Гугучков, кметът на общината инж. Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, както и общински съветници и общественици. Присъстващите положиха цветя на гроба на цар Калоян, като преди това изгледаха възстановка на събитията отпреди 113 години и чуха текста на Манифеста, с който Фердинанд обявява българската независимост. На крепостта Царевец държавният глава Румен Радев прие празничния караул под звуците на химна на България и официално бе издигнат трибагреникът.

Тук към официалните гости се присъединиха служебният военен министър Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов, посланиците на Палестина, Индия, Мароко, Беларус, Египет и Йемен, представители на държавната и местната власт, директори на различни служби, общественици.

В празнично слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов напомни, че българите сме свободолюбив и трудолюбив народ. „22 септември е нашият пример за българско национално единство. Преди 113 години от славния и пазен от бог Царевград Търнов е написана нова и величествена страница в хилядолетната ни история. Всеки дава своя принос за Независимостта. Днес празнува славният български дух. 113 години по-късно ежедневието ни все по-силно контрастира със заветите на нашите предци. Стига политическо и обществено противоборство, нека родолюбието бъде идеал, а не средство. Това е ключът към свободата – единството и независимостта ни.“

Към присъстващите и към целия народ със слово се обърна и държавният глава Румен Радев. „Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце, е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България!“, каза в празничното си слово президентът.

По думите му възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново. „Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта се огласява именно от болярския град. Става ясно, че българската държава заема своето достойно място на европейската и световната сцена, че възродена България няма да бъде подвластна вече на никого“, допълни Радев.

Държавният глава обърна внимание, че Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. „За българите обявяването на Независимостта е морална победа. Решителното скъсване със зависимостите от миналото утвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили“, каза още той.

Честването на 113-ата годишнина от Независимостта на България продължи с дефилир на военни духови оркестри, който премина от площад „Цар Асен Първи“ до паметника „Майка България“. Там бяха положени цветя и венци в знак на почит към загиналите през войните.

Заради противоепидемичните мерки тържествената заря-проверка тази година не се състоя. Кулминация на празничната програма бе прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, а веднага след нея небето над Велико Търново бе обагрено от фойерверки, които бяха изстреляни от района на Паметника на Асеневци.

 

 

Дияна ГАНЕВА

Сн. авторката

2 thoughts on “Президентът Румен Радев от хълма Царевец: „Решителното скъсване със зависимостите от миналото утвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили“

 • 22.09.2021 в 17:56
  Permalink

  Движението пак беше затворено. Аман от празници.Добре че годината има само 365 дни.

  Отговор
 • 23.09.2021 в 12:05
  Permalink

  Щото е много належащо всички селяни да се придвижвате с коли в централна градска част, нали?!?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *