Образование

Училището в Поликраище с нов предмет, изучаващ емоциите на подрастващите

С нововъведението школото стана едно от иновативните училища на МОН

 

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище започна новата учебна година като иновативно училище, утвърдено от Министерството на образованието и науката. Школото е единствено в страната с часове за изучаване на емоциите. От миналата година училището работи по международен проект с училищни общности и неправителствени организации от Полша, Литва, Латвия, Италия и България. По време на работните срещи по проекта в ръководството на училището се поражда идеята за съвсем нов предмет за изучаване. Педагозите разработват учебна програма за дисциплина, в която да се изучават емоциите на хората – това, което ги поражда, последствията от изразяването им, как възникват и как може да се контролират.

За момента новият учебен предмет е заложен като факултативен и само при третокласниците, а от следващата учебна година ще бъдат разработени програми и за останалите класове от начален етап. Целта на преподавателите е да допринесат за постигане на успехи в духовното израстване на децата и овладяване на различните емоционални преживявания. От учебното заведение разясняват, че ще се работи и за това как подрастващите да преодоляват негативните реакции и необмислените постъпки.

„Предвидено е включването на нови методи на преподаване, авторска разработка на включеното учебно съдържание по модули и теми. Ще бъде разработено и цялостно помагало в помощ на преподавателите. Фокусът на иновацията е свързан с личностното развитие и изграждането на активна гражданска позиция у подрастващите“, разказва ръководителката на проекта Тодорка Павлова.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *