XIV Международен фестивал на духовите оркестри – Велико Търново

Капитан Цветомир Василев – под пагон и с диригентска палка в служба на голямата музика

 

Когато има фестивал на военните оркестри, той е главният с диригентската палка. Отскоро, след кончината на Николай Косев, капитан Цветомир Василев ръководи Фестивалния оркестър, който обединява този на НВУ „Васил Левски“ с диригент старшина Емил Костурков и на Втора Тунджанска механизирана бригада – гр. Стара Загора. Оркестърът, гордост за Военния университет и Велико Търново, е създаден през 2006 г. и е единствен по рода си. През тази година му е присъдено името „Маестро Николай Косев“ със заповед на министъра на отбраната.

Капитан Василев достойно заема мястото на маестрото – инициатор на Фестивала на военните оркестри. Двамата са били приятели, а и поначало бил втори диригент през всичките тези години. За самия фестивал, който се провежда за 14-а година, Цветомир Василев споделя, че опитът е почерпен от чужбина: „Откакто България се отвори за света, Фестивалният оркестър има доста турнета извън страната. В Европа се правят подобни фестивали на много места и ние решихме, че не сме по-малки от европейците и че също можем да ги правим. Хубаво е, че успяваме да поддържаме нашия в тези трудни времена“.

Цветомир Василев е роден във Велико Търново и затова се чувства толкова обвързан с фестивала. Музикалният му талант го праща в детска школа, където свири на пиано, после овладява майсторството на обоя. Пътят му на военен музикант е предопределен от рано, защото завършва Средното сержантско музикално училище „Маестро Георги Атанасов“ – София, което вече не съществува. Така с музика изкарва казармата си, а кариерата му след завършването преминава през Гвардейския духов оркестър, оркестъра на НВУ, после диригент в Пета бригада – Казанлък. В момента е начело на оркестъра на Втора Тунджанска механизирана бригада в Града на липите. Той подбира репертоара, който постоянно се обновява в зависимост от ангажиментите. На 1 септември имали в Стара Загора голям съвместен концерт с единствения в Европа американски военен оркестър. Цветомир Василев имал честта да дирижира всички музиканти, а събитието било уважено и от посланика на САЩ в България Херо Мустафа.

Диригентът е създател и на единствения по рода си военен бигбенд, който стана много известен през последните години с ред международни участия. Оркестърът печели привърженици и с парчетата популярна музика, които изпълнява. И тъй като класическата е голямата му любов, се старае бигбендът да я изпълнява правилно.

Капитан Цветомир Василев не се пита какво би станало, ако е цивилен музикант, защото съдбата така или иначе го е свързала с военната служба и военните оркестри. За него е важно, че е музикант, и всеки ден доказва с работата си, че е такъв.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *