Шефът на Спешна помощ Г. Оряховица д-р Деян Георгиев: „Свръхнатоварване и критичен недостиг на медици рискуват бъдещето на филиала“

Работещите в структурата са прегледали над 13 000 души от началото на 2021 г. до момента

 

ЕКИПИТЕ НА ФИЛИАЛА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, КОЙТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ У НАС КАТО БРОЙ ОБСЛУЖВАЩО НАСЕЛЕНИЕ, СА НА ПРЕДЕЛА НА ФИЗИЧЕСКИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ. Здравните работници изнемогват и непрекъснато полагат извънреден труд, за да осигурят медицински грижи за пациентите, дошли в амбулаторията, и за подалите сигнал на телефон 112. Ситуацията ескалира заради бушуващата Covid вълна, която отвела в структурата 290 инфектирани през август и 260 през септември. По думите на директора на звеното д-р Деян Георгиев задължително трябва да има промени в здравната система, защото иначе филиалът е застрашен от самозакриване. Това от своя страна ще доведе до лишаване от спешна помощ над 60 000 души, които в момента покрива поверената му структура.

„Натовареността е огромна, човешкият ресурс е под предела на минимума. В екипа работят само 6 лекари, фелдшерите са на пенсионна и надпенсионна възраст, медицинските сестри не достигат, а наличните изнемогват. Парамедиците са включени в графиците, санитарите са постоянно ангажирани, шофьорите също помагат. Филиалът обслужва две общини – Горна Оряховица и Лясковец, над 60 000 души, военен завод, летище… Когато помагаме и на Стражица, където има само един спешен екип, когато имаме пациенти от Елена, Свищов и Полски Тръмбеш, в тази пандемична ситуация чисто физически става невъзможно да обхванем всички тези райони“, коментира д-р Георгиев.

Той е разочарован от обществената нагласа спрямо колегите му, които незаслужено преди няколко дни бяха обидени в една от големите Фейсбук групи на Горна Оряховица с думите „убийци“ и „престъпници“.

„Ако смятат, че сме такива – да си търсят друго място за медицинска помощ. Казвам го, без да се конфронтирам с обществото, колеги, джипита и т.н. Когато дойдеш при нас за помощ, тя ще бъде оказана, но тъй като има физическа невъзможност, невинаги може да се случи веднага. Давам пример – вчера трябваше пациентите от три адреса да изчакат, защото имах в амбулаторията жена със сатурация 40, мъж с травма на глава, друг в прединфарктно състояние, трима с коронавирус и в същия момент с линейка от Стражица докараха още един инфектиран“, уточни шефът на филиала.

КОНКРЕТИЗИРА, ЧЕ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА В ЗВЕНОТО СА НАПРАВЕНИ 7000 АМБУЛАТОРНИ ПРЕГЛЕДА И СА ПОСЕТЕНИ НАД 6000 СПЕШНИ АДРЕСА. „Стават 13 000. Оттук идват напрежението и рискът от грешки – от невъзможността медиците да бъдат навсякъде. Подсилил екипите, защото октомври ще бъде още по-страшен заради пандемията. На места, където е възможно, има по двама лекари, по двама фелдшери, две сестри, двама парамедици, но това е за сметка на натовареността на колегите. Ако трябва да изработят 150 часа, те се трудят 170 на месец, а това е свръхнатоварване. Все още успявам да ги мотивирам. Страшно съм благодарен на всички, които работят във филиала, няма да позволя на никого от обществото да ги нагрубява“, категоричен е д-р Георгиев.

Медикът изрази недоумение защо в областта няма нито една Covid зона в ДКЦ или медицински център. Според него именно разкриването на такива сектори ще облекчи работата на спешните медици, тъй като в тях могат да бъдат насочвани по-леките случаи.

„Вчера говорих с управителя на ДКЦ в Горна Оряховица, предложих му вариант за такъв сектор, да се стиковаме някак, за да разделим потока пациенти. Недопустимо е бременна жена, човек с инфаркт и деца да се смесват, защото по този начин наистина ще станем убийци. Предложих да подпишем договор за сътрудничество, очаквам отговора му. В момента всички заразени идват при нас, правим тест, рентгенова снимка, манипулации и търсим място за хоспитализиране“, заяви шефът на звеното.

ТОЙ УТОЧНИ, ЧЕ ИМА ДЕЖУРСТВА, НА КОИТО СТИГАЛИ ДО 20 ДУШИ С КОРОНАВИРУС, КАТО 15 ОТ ТЯХ ОТИВАЛИ ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ. Натоварването допълнително се утежнява и от увеличения брой медицинска бумащина, която лекарите са принудени да попълват.

„Колегите подават молби за пенсиониране и напускане, не издържат на напрежението, дано някой в системата се сети, че така не може повече. Тези бонуси от 1000 лв. са кървави пари. Призовавам за промяна в категорията труд, увеличение на заплатите и на парите за храна, тъй като в момента се дават по 2 лв. за 12-часово дежурство, заплащане на нощен труд и улесняване на специализациите – там, където се работи, да се получава специалност“, подчерта д-р Георгиев.

Друг съществен момент, за който алармира той, е непрестанният поток от пациенти, които изобщо не са спешни. По закон на работещите в структурата са вменени задължения да реагират на животозастрашаващи състояния, риск от инвалидизация, произшествия на обществено място, катастрофи, деца до 1-годишна възраст и родилки, а не за кърлежи, смяна на катетри и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *