ОбществоСвищов

Бивш наемател на 126-годишната Самоковлиева къща увредил основите й, започват спешен ремонт на културния паметник

Свищовската сграда с първия домашен роял е била снимачна площадка на филма „Изпепеляване“

 

 

ДО НЯКОЛКО ДНИ ЗАПОЧВАТ УКРЕПИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО САМОКОВЛИЕВАТА КЪЩА В СВИЩОВ, в която е подредена и експозицията „Градски бит и култура“, информираха от местната администрация. Общинската сграда със статут на паметник на културата се намира на ул. „Сава Пенев“ №1 и е една от най-красивите в крайдунавския град. Конструктивното укрепване на северозападния ъгъл на зданието е крайно необходимо, тъй като е налице улягане, причинено от подпочвени води и незаконни конструктивни промени на основите от бивш наемател. Вследствие на това е нарушена цялостта и здравината на конструкцията и е намалена носимоспособността на зидовете.

Неотложните аварийни ремонтни дейности, които Община Свищов предприема за укрепване на историческата сграда, са наложителни за запазване на културното наследство и съхраняването му през годините.

Самоковлиевата къща, известна още като „Дом на новороденото“, е строена през 1895 г. Интериорът пресъздава подредбата на градските къщи в Свищов в края на XIX и началото на XX век. Декорираните с виенска мебел помещения показват характерните особености на свищовския бит и култура, силно повлияни от културната столица на тогавашна Европа – Виена. Сред всички красиви вещи е изложен и първият внесен в България домашен роял, подарен на годеницата на диригента на Първия светски български хор Григор Тончев. През 2004 г. къщата се превръща в снимачна площадка за българския игрален филм „Изпепеляване“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *