Очертава се добра реколта от грозде в Лясковско, но ниските изкупни цени не оставят печалба за лозарите

С половин месец закъсня гроздоберът в масивите на най-големия производител в Лясковско Петър Тахрилов. Той започна на 15 септември, за разлика от предни години, когато още на 28 август берачите влизат в лозята. „Заради дъждовете, особено през юни, когато гроздето цъфти, плодът узря по-късно“, коментира Петър Тахрилов, който притежава 250 декара с бяло грозде от сортовете „Алиготе“ и „Шардоне“.

Годината според него се очертава да е по-добра от миналата, а очакваният добив е около 700 кг от декар. Проблемът е обаче в ниските изкупни цени, които трета година се задържат на 0,55 – 0,60 лв. за килограм. Средствата едва покриват производствените разходи, а при 0,50 лв. себестойност на продукцията печалбата е нищожна, казва лозарят. „Особено след началото на пандемията винопроизводителите не успяват да си продадат виното и има залежали количества. Това е и основната причина изкупните цени да поддържат това ниво. Цените подбива и евтиният внос. От чужбина гроздето идва на същата цена, но с включен транспорт. Освен това там лозята са субсидирани, а в България – не“.

Петър Тахрилов пласира гроздето основно на една изба извън региона, с която работи от три години и си имат доверие. От други винопроизводители няма проявен интерес. На него също не му достигат берачи. В момента в лозята му работят 15 човека, но му трябват поне още десет. Въпреки това очаква в края на месеца при благоприятно време гроздоберът да приключи.

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *