Водещи новиниОбщество

Премахват десетки изсъхнали борове в старата столица

От 24 септември в парк „Света гора“ започва премахване на изсъхнали иглолистни дървета, научи в. „Борба“ от отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново. На тяхно място ще бъдат засадени нови и подходящи видове според почвата на съответното място. Изсичането не е самоцелно, дърветата са набелязани след обстойна проверка от комисия, включваща експерти от отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново, Лесозащитна станция – София, и ОП „Горско стопанство“. За тези в парковете „Марно поле“ и „Света гора“, чието състояние позволява да бъдат възстановени, са набелязани съответните мерки и третиране.

Преди дни изсичането на 9 дървета в парк „Марно поле“ разбуниха духовете в социалните мрежи, а заклети природозащитници надигнаха вой. Всъщност отново става дума за контролирано премахване на стари и изсъхнали дървета, което се извършва на територията на Велико Търново. На тяхно място ще бъдат засадени нови, а залесяването според видовете, ще започне още тази есен и ще продължи през пролетта на следващата година.

Акцията на Общината обхваща както парковете, така и пространствата край улиците и сградите. Мярката е превантивна, за да не се допусне падане на клони или дори на цели дървета. С изсичането на изсъхналите болни дървета се цели да се опазят и здравите.

 

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *