Две семейства станаха доброволци в COVID отделенията на горнооряховската болница

ДВЕ СЕМЕЙСТВА СЕ ОТЗОВАХА НА АПЕЛА ЗА ДОБРОВОЛЦИ В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ в Горна Оряховица. Те се включиха в борбата на медиците на първа линия срещу коронавируса, изпълнявайки както специфични грижи за болните, така и чисто логистични и технологични дейности в лечебницата. Четиримата посещават клиниката всеки ден по различно време, като целта е винаги да има на разположение някой, който да е в помощ на здравните работници.

Двете жени в семействата имат медицинско образование, благодарение на което вършат дори задължения, поверени на медицинските сестри. Доброволките имат опит в обгрижването на инфектирани, защото преди време мъжете им са преболедували.

Ентусиастите не желаят да стават публични личности и предпочитат да запазят имената си в тайна, защото вярват, че с доброто не трябва да се парадира или да се прави реклама.

Благодарността на екипа на МБАЛ е голяма, защото въпреки лекия спад на пациентите в болницата, положението си остава все така тежко. В здравното заведение леглата за инфектирани са увеличени двойно, а медиците работят извънредно и неуморно, за да поемат наплива от заразени.

В последните дни в стационара се лекуват около 60 болни от коронавирус, като отделението по реанимация е натоварено постоянно.

„Продължават да идват много хора, и все неваксинирани. Смъртността е висока и с това трудно се свиква. Няма как да приемаш, че в ръцете ти умират млади хора, хора, които познаваш. С това не можем да се примирим и затова ни е толкова тежко“, споделя главната сестра на клиника Румянка Мусева.

Апелът за доброволци все още е в сила. За желаещите са осигурени достатъчно защитни облекла и предпазни средства, направена е и организация за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Записването става на телефон 0878 74 62 18.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *