Юристи, стоматолози, бизнесмени и бивши депутати на опашка, за да подкрепят „Продължаваме промяната”

37-годишният арх. Йордан Терзийски е лицето на формацията на Кирил Петков и Асен Василев за Великотърновска област

 

Лицата на новата политическа формация „Продължаваме промяната” Асен Василев и Кирил Петков в неделя посетиха Велико Търново. Болярският град бе част от националната им обиколка, която провеждат в навечерието на предизборната кампания. Десетки излязоха на ул.“Стефан Стамболов“, за да се срещнат, запознаят и да разговарят с Василев и Петков.

Те обявиха, че „Продължаваме промяната” ще финансира кампанията си изцяло от дарения. Повечето от дарителите са от столични IT компании.

„Всички средства идват от хора, които покриват нашия критерий. Собственици на компании казаха: „Ние не можем да скочим с вас директно, но искаме да ви подкрепим, защото вярваме в каузата ви“, сподели Кирил Петков.

Кирил Петков и Асен Василев информираха, че „Продължаваме промяната” ще участва със своя листа на парламентарните избори на 14 ноември във Великотърновския избирателен район.

На този етап Петков и Василев отказаха да назоват водача на листата. Те обаче нито потвърдиха, нито отрекоха появилата се в публичното пространство неофициална информация, че става въпрос за 37-годишния потомствен архитект Йордан Терзийски. Той бе сред първите пристигнали за срещата, но любезно обясни пред журналисти, че все още не е настъпил моментът да бъде огласено кой ще е областният координатор на формацията и първи в листата.

Терзийски е възпитаник на СУ „Емилиян Станев” и ПМГ „Васил Друмев”, завършил е ВИАС и има 15-годишен професионален стаж, като практикува предимно в София. Младият архитект е участвал в спонсорираните от двамата ексслужебни министри „Харвардски курсове“ в Софийския университет.

„В листите ни не трябва да има нито един човек, за който ние лично да не сме сигурни, че е най-доброто, което може да има. За нас водещо е не толкова дали листите са къси или дълги, колкото да са с качествени хора. Надявам се до края на седмицата да ги обявим“, коментира Кирил Петков.

Той допълни, че повечето хора в листата са млади, но има и в по-зряла възраст. Засега във Велико Търново от „Продължаваме промяната” не са привлекли хора от академичната общност например, но се надяват и нейни представители да се присъединят към формацията.

Запитани каква е тяхната платформа, на какво стъпва исканата промяна и имат ли концепция за борба с хиперинфлацията, Василев отсече: „Хиперинфлация няма!“

Той разясни, че реално инфлацията в България е около 3%, което е съвсем нормално. “У нас няма как да се случи хиперинфлация в момента, имайки предвид, че сме вързани към Еврозоната, където се очаква инфлация от порядъка на 3-4%“, коментира Асен Василев.

Той припомни някои от основните икономически параметри, залегнали в програмата на формацията – по-висока събираемост на данъците, вместо вдигането им, спиране на течовете в системата, така че парите да остават в бюджета и да се разходват за оправяне на образователната система, здравеопазването, инфраструктурата.

Василев сподели какви неотложни мерки трябва да бъдат предприети, за да бъде овладяна кризата с цените в сектора на енергетиката.

„Трябва да си вземем евтиния азерски газ, да си пуснем каскадите и 6- или 12-месечни договори, които да покриват 80% от потреблението. Ако тези три неща се направят, няма да имаме шокова цена на тока през зимата“, категоричен е Василев.

Кирил Петков пък заяви, че тунелът под Шипка трябва вече да стане. Той допълни, че не един, а поне три тунела следва да свързват Южна със Северна България.

„Но преди това по-важната ни задача е 121 депутати и нулева корупция. Целта ни е да бъдем първа политическа сила! Надяваме се да успеем да сглобим коалиция със 121 мандата. Вярваме, че ще бъдем първа политическа сила, но без тези 121 човека промяната няма как да се случи“, убеден е Петков, който повтори приоритетите – нулева корупция, реформа в съдебната система, оттегляне на главния прокурор.

Василев поясни: „Нулева корупция означава, ако някой бъде хванат в злоупотреба, да отиде в затвора“.

Той допълни, че все още нямат номинация за премиер и това ще се реши след сключване на коалиционното споразумение.

„Много се надяваме, че този политически риск от непрекъснати избори и смяна, ще приключи. Защото едно от нещата, от които се притесняват инвеститорите, е с кого ще преговарят. Надявам се, че със 121 депутати такава опасност през следващите 4 години няма да има, защото ще бъде издигнато стабилно правителство на България“, увери Кирил Петков.

Пристигналите за срещата с Петков и Василев граждани търпеливо изчакаха да приключи брифингът с журналистите, за да разговарят с двамата ексминистри. Сред присъстващите бяха забелязани адвокатите Дончо Бораджиев и Лили Матева, млади стоматолози, представители на бизнеса в региона. Сред множеството се усещаше еуфория. Присъстващите трескаво снимаха с телефоните си двамата ексминистри.

Мъж на средна възраст, придружаван от сина си, сподели пред Кирил Петков: „В продължение на 15 години със семейството ми бяхме в Германия. Имахме успешна кариера, но решихме да се завърнем и да останем в България. Вярваме във Вас, че ще успеете“. Петков го поздрави сърдечно и каза, че искрено се радва и вярва именно на такива сърцати българи.

Търновка се поинтересува дали в листите на „Продължаваме промяната” ще има лица от партията на Мая Манолова. Жената не скри удовлетворението си, след като Петков я увери, че това няма да се случи.

На мястото на срещата имаше импровизиран пункт за събиране на подписи.

„Коалицията получи за броени часове достатъчно подписи и още в Деня на Независимостта на България внесе своето заявление за регистрация на парламентарните избори в ЦИК. Въпреки това тези, които вярват в идеите, волята и възможностите на екипа да продължи промяната, ще могат да я подкрепят със своите подписи“, обясниха от екипа на двамата ексминистри.

Беловласа дама се приближи до Асен Василев и прошепна: „Имам нещо за Вас“. От книжна торбичка жената извади две букетчета здравец и каза: „Да сте здрави и да ви пази от злото!“.

На срещата бе и младият IT-специалист и изобретател Теодор Георгиев с двете си невръстни деца. Той подари на Петков 3 D пъзел и разказа, че със семейството си е бил години наред в Германия, но е предпочел да се завърне в България, като се е установил във Велико Търново и се занимава с възраждане на роботостроенето у нас.

„Това са най-умните и кадърни хора в политиката в момента в България. Много мои приятели ги подкрепят, аз също съм много впечатлен от идеите им и затова заставам зад новата формация“, коментира Теодор Георгиев.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

One thought on “Юристи, стоматолози, бизнесмени и бивши депутати на опашка, за да подкрепят „Продължаваме промяната”

  • 28.09.2021 в 11:19
    Permalink

    Това название „Продължаваме промяната“ ми звучи като „Ние сме с Мая“. Кой командва отгоре цирка?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *