В най-старата кооперация в кв. „Картала” спят с легени заради течове

От фасадата валят тухли, съседите не могат да се разберат за ремонт

 

Кооперацията на ул. „Камен Зидаров” 18 във Велико Търново е в окаяно състояние и не е виждала ремонт, откакто е построена през 1987 г. Тя е опасна както за живеещите в нея, така и за преминаващите, защото от таванския етаж падат тухли, а на места мазилката застрашително е подпухнала. По стените се виждат ясни следи от вода, които се спускат от покрива до земята. Пораженията са и вътре в апартаментите, но собствениците така и не могат да се разберат за неотложния ремонт. За разлика от комшиите им в другата част на кооперацията, които успели даже да се включат в програмата за саниране. Като изключим старите и рушащи се къщи в старата столица, които попадат в друга категория, толкова изоставена жилищна сграда едва ли има в града. Всичко това ни описа Донка Николова Иванова, която е един от обитателите на сградата. Жената тръгнала безадресно да търси помощ в Общината, с искане някой да свика комисия, която да опише състоянието на сградата, да разговаря със съседите й, за да се вземат някакви мерки, и ако трябва, дори да ги изхвърли от там.

„Това е първата кооперация, която е построена на „Картала“. През 1980 г. сме започнали да строим със съпруга ми. Цялата сграда, която е на 4 етажа, тече. Ние сме на третия, а на нощното шкафче съм поставила леген. Стените са разбити, от дъждовете падат външни мазилки. На покрива няма вече нито ламарини, нито керемиди, защото са издухани от ветровете. За да се поправи, ще струва пари. Оказа се, че за жалост, всички са бедни в тоя вход. В двете крила сме общо 8 апартамента. В другото се оказаха културни хора, учители, пък и връзкари, и ги санираха. При нас няма такива, всички са остарели и с по едни пенсии.

Идвам с молба да дойде комисия да огледа блока, защото в него няма надеждни хора, които да решат частично проблема, поне за тази зима. Това са хора, които не желаят да помогнат и с 30 лв., които събирахме. Кой ги дал, кой не, в едни момент спряха. А проблемите се задълбочават. Когато валят дъждове и снегове, заради натръпналата мазилка падат тухли от таванските етажи. Ще убием някого. През пролетта дори бяхме опънали пред единия вход червено-бяла лента за внимание. Трябва да се вземат някакви мерки, но какъв е редът, и аз не знам.”

23 години Донка Иванова била в Кипър – ту си идвала, ту заминавала отново. От година се е установила за постоянно, но казва, че направо е луднала. „Съседите не искат да дадат 2 лв. да изчистим стълбището. Не могат да чакат един път в годината Донка да се върне от чужбина и да изчисти. Ако дойдете да видите каква мизерия е, направо ще си кажете, че тука луди хора живеят. Ставаме за резил. Построили сме го тоя блок, с мъжа ми се разведохме заради цялата тази история. Лоши хора се случиха. Искам да разбера има ли някакъв ред, който да се следва, за да се вземат мерки. Просто няма къде да отида на друго място”, оплака се 66-годишната Донка.

Апартаментът е приписан на синовете й, които нямат право да го продават или заменят, докато е жива. Те обаче й заявяват, че с такива ортаци не могат да се разправят и са вдигнали ръце. Големият й син е в чужбина, малкият доскоро живял със семейството си при нея, но се изнесъл на квартира преди месец, защото голямата влага може да му разболее децата. А на всичкото отгоре и комините връщали дима, защото също са разбутани. Докато бил там, се водил домоуправител, но жената казва, че съседите блокирали събранията и се криели от него. Така че в момента входът е и без домоуправител.

При тази съседска неразбория единственият начин кардинално да се реши проблемът на кооперацията остава санирането, което беше и другият повод Донка Иванова да посети Общината, за да разбере ще го има ли отново. Всъщност, за националната програма за енергийна ефективност се заговори активно напоследък, макар да няма никакви индикации скоро тя да бъде рестартирана, заради нестабилната политическа обстановка у нас. Да не подминаваме и трусовете с Българската банка за развитие, през която минават средствата за нея.

От началото на кампанията през 2015 г. до 2016 г. във Велико Търново успяха да кандидатстват само 17 сдружения и всички тези сгради вече са санирани. През 2017 г. са приети и одобрени още 58 заявления, които чакат, а с писмо на тогавашния регионален министър Николай Нанков приемът на нови документи беше спрян поради изчерпване на финансовия ресурс.

Най-коментираният проблем по темата сега е дали ще продължи безвъзмездното финансиране от държавата, или ще се наложи собствениците да влязат с някакъв процент самоучастие. Изказаха се и експерти, и политици. Все още нищо не е ясно, но потърсихме мнението и на арх. Николай Миладинов – главен експерт в дирекция „Строителство и устройство на територията” в Община Велико Търново.

„Не мога да коментирам кой какво е казал, мога да коментирам това, което е получено при нас като указания. А такива указания за продължаване на програмата няма. Все пак, едно е санирането на блок, в който, например, има 150 апартамента, и друго е на кооперация на три етажа с 6 апартамента. Ако трябва това РЗП да се направи реципрочно при една кооперация, при нея цената е много по-голяма на квадратен метър. Защото общите части, които са в жилищния блок, са около 1% за всеки един собственик, или 10 квадрата. В кооперацията общите части достигат до 20 – 30 кв. м на собственик, което качва моментално цената. Има разлика и при ремонта на покривите, които са най-скъпото нещо в тази програма за енергийна ефективност. При една малка сграда скатните покриви, защото в по-голямата си част те са такива, са по-скъпи за ремонт отколкото плоският покрив. Така че не е оправдано, ако в кооперацията живеят 20 човека, за всеки един собственик държавата да плаща в пъти по-голяма цена, отколкото в панелния блок. Трябва да има някакъв баланс, но как ще се прави, нямам представа. Може би това имат предвид управниците, като споменават самоучастието. Ако при блоковете то е нулево, според мен би било редно при кооперациите да е 5, 10 или 15 на сто. Тогава би имало някаква равнопоставеност на финансовия интерес”, счита арх. Миладинов.

Ако мненията подобно на това надделеят и се превърнат в решения, за кооперацията на ул. „Камен Зидаров” 18 не остава никакъв шанс. При тези съседски отношения едва ли ще се постигне някакво съгласие между живущите. А с течение на времето сградата наистина може да стане негодна за обитаване.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

4 thoughts on “В най-старата кооперация в кв. „Картала” спят с легени заради течове

 • 27.09.2021 в 12:04
  Permalink

  Точно ей такива блокове трябваше да се санират приоритетно, които имат сериозна нужда. А не разни съвсем нови постройки на 5 години да пребоядисват (основно това правят) и важното да са на главна улица за да се вижда отдалече.

  Отговор
 • 27.09.2021 в 23:27
  Permalink

  Друже,като коментираш,първо се информирай дори и бегло!
  Чета статията и се питам …блока ли не познавам или проблемите или съкооператорите!!!???
  За огромно мое съжаление се налага да „деля“ един покрив с тази Госпожа!!!!!
  К’во да правиш съдба!!!! „Вчера го срещаш на стъпалата и казваш:добър ден,днес то сипе …….. по твой адрес“

  Отговор
  • 29.09.2021 в 10:34
   Permalink

   Тази госпожа толкова лъжи каза по адреса на съкооператорите.Забрави бързо как от нейните синове навремето целият блок не можеше да спи от накроманските им купони.Най-добре да ги няма цялото семейство никой не ги иска във входа

   Отговор
   • 30.09.2021 в 20:16
    Permalink

    Пускай трътката по баира 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *