Какви са условията за студентски кредит у нас

За 11 години държавата е погасила дълговете на 1 274 учащи

За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината пари от гарантираните студентски кредити. Въпреки гарантираните за тази година 40 милиона лева, високите лихви отблъскват студентите.

Александър Узунов от студентското представителство казва, че въпреки гаранцията процесът на отказ от банките за кредит е малък, но и кандидати няма много заради високите лихви – седем процента. По думите му, че ако лихвата е три процента може кредитите да станат по привлекателни.

„Седем процента по-скоро говорим за един потребителски кредит, а не за студентски кредит. Лихвата е изключително висока и трябва да бъде редуцирана около 3 процента, максимален вариант. За да се постигне това е нужно държавата да действа по-активно, а банките да бъдат по-гъвкави“.

Според експерта от сайта „Моите пари“ Иван Стойков малко вероятно е лихвите да бъдат намалени, защото икономическата обстановка в нашата държава е такава, че тези студенти след време може да не си намерят работа или пък достатъчно добре платена работа.

Знаем какво е нивото на безработица в нашата страна, знаем какви са доходите, обясни Стойков пред БНР.

За 11 години държавата е погасила дълговете на 1 274 студенти. Сумата е в размер на над 5,6  млн. лева.
 

istock
За този период обаче успява да си върне по-малко от половината – около 2,1 млн. лева.

За 2021 година държавата е гарантирала 40 милиона лева за студентски заеми пред осем от 18-те банки.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *