Кога се пресича туршията?

Приготвянето на туршии е изкуство и овладяването му изисква търпение и мерак

Щом настъпи есенното време домакините започват за консервират зеленчуци по различни начини и рецепти, като най-разпространена си остава класическата туршия със саламура от сол и вода, пише Gotvach.bg

Добре измитите зеленчуци се поставят в подходящи съдове и се заливат с воден разтвор на сол, който да ги покрие напълно, и се оставят на хладно и тъмно място. В тях започват да текат процеси на млечно кисела ферментация, която води до получаването на крайния продукт, а именно – вкусна туршия.

Точният момент на пресичане на туршията е, когато тя достигне вкуса, който ви харесва. Няма как да се определи по-точна дата, защото процесите на ферментация протичат с различна скорост в зависимост от самите зеленчуци, от температурата на околната среда и дори от количеството сол в саламурата.

Обикновено около 1 месец след слагането на туршията тя е готова и трябва да се пресече. Пресичането може да стане по два начина – чрез използване на химикали като натриев бензоат и калиев сорбат, като последният става все по-предпочитан.

Ако се разровите обаче в тефтерите на баба си, ще видите, че тя е пресичала естествения процес на ферментация с помощта на синапено семе или листа от вишна.

Източник: Струма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.