Горещи новиниОбщество

Първият чуждестранен общински съветник в България Якоб ван Бейлен номиниран за „Пазител на традициите“

Нидерландецът в търновския местен парламент мечтае да създаде музей на българското килимарство

 

Якоб ван Бейлен е номиниран за наградата „Пазител на традициите“ в категория „Личност“. Това е национална инициатива, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. „Пазител на традициите“ цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария.

Якоб ван Бейлен е първият чуждестранен общински съветник в България. Като член на Великотърновския общински съвет от април 2021 г., е ангажиран към по-устойчиво развитие на културата и туризма, което съвпада с новия статут на Велико Търново на „Историческа и духовна столица на България“.

Носителите на наградата във всяка от седемте категории се определят чрез гласуване на публиката във фейсбук страницата на „Пазител на традициите“, където са представени всички номинирани.

„Якоб ван Бейлен често е наричан „повече българин от българите”, посочват в представянето му организаторите на инициативата.

През 1967 г. ван Бейлен за първи път посещава България, като става почитател на нашата страна и народа й. От 2010 г. постоянно живее тук. Като хореограф популяризира българския фолклор в Холандия и Австралия – дава уроци по танци, организира концерти и продуцира 6 компактдиска с българска народна музика. През 2000 г. е съосновател на двугодишен проект – хор за полифонична българска народна музика, през 2002 г. е инициатор и кръстник на хор „Chubrica“ (Чубрица) в Холандия. В продължение на 3 години е член на коледарската дружина „Даскалите“ в Котел. В периода 2007-2018 г. е основател и управител на goKotel за култура и природен туризъм в района на Котел. Осъществява множество туристически програми, привлича над 1500 чуждестранни гости и организира за тях ваканции, чрез които да опознаят местните песни, танци, етнически обичаи и природа. От 2008 до 2013 г. е инициатор и продуцент на фестивала на подвижното овчарство, комбинация от овцевъдна традиция и фолклор.

Колекционер е на автентични български килими от 2010 г. Популяризатор на килимарските народни традиции чрез изложби, лекции и др. Съавтор на книгата „Чипровският килим – постланият път към Бога” (2020 г.), първата книга за българската килимарска традиция от 1975 г. насам. Успява да върне повече от 50 антични български килими от чужбина в „родната им къща“. Мечтае да създаде национален музей на българското килимарство.

Всеки може да гласува за Якоб ван Бейлен, като посети фейсбук-страницата на „Пазител на традициите“ и хареса публикацията за него на този линк: https://www.facebook.com/Guardianoftraditions/photos/a.4167764256637044/4167658709980932/

One thought on “Първият чуждестранен общински съветник в България Якоб ван Бейлен номиниран за „Пазител на традициите“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *