Търновка дари косата си заради обет пред Бог за дълго чакана рожба

Недялка Цокова се раздели с 30-сантиментрови кичури за направата на дълга перука за онкоболна жена

 

37-ГОДИШНАТА НЕДЯЛКА ЦОКОВА ИЗПЪЛНИ ОБЕТ ПРЕД БОГ, ЧЕ ЩЕ ДАРИ КОСАТА СИ, АКО СТАНЕ МАЙКА. Жената отразя 30-сантиментра от кичурите си, за да бъде направена дълга перука за непозната онкоболна. Благодетелката разказа, че повече от десетилетие с мъжа й се борили да имат дете и когато чудото се случило, дошъл моментът да предаде тази положителна енергия на друга нуждаеща се от надежда жена.

„Винаги съм имала дълга коса и това е нещото в мен, което най-много харесвам. Осъзнах, че трябва да дам нещо, което обичам, за да имам онова, за което мечтая и ще обожавам до края на живота си. Бях сигурна, че един ден ще зачена, затова не съм третирала косата си, не съм я боядисвала и горила с преса. Исках да е красива и да радва новата си притежателка“, заяви Недялка.

Преди 6 месеца тя ражда своя син Веселин, който идва на бял свят след ин витро. Процедурата е финансирана от Общинската програма за асистирана репродукция и Фондация „Искам бебе”. Щастието им се усмихва след неуспешни интервенции.

„Веселин е кръстен на д-р Веселин Пенков , който беше до нас през целия труден път за сбъдване на мечтата ни. Той ни мотивираше с думите: „Няма неуспели двойки, има отказали се“. Всички усилия си заслужават“, категорична е 37-годишната жена.

Първоначално идеята й била да си отреже косата, когато бебето стане на 40 дни, но към онзи момент кичурите не били достатъчни за дълга перука. На 21 септември посетила фризьорката си Мирослава Петкова и тя й оформила къса прическа.

„НЕ МОГА ДА СВИКНА ОЩЕ С КЪСАТА КОСА, НО СЕ ЧУВСТВАМ УДОВЛЕТВОРЕНА, ЧЕ ИЗПЪЛНИХ ОБЕТА СИ. Планирам след време отново да направя същото“, увери Недялка.

ИНИЦИАТИВАТА ЗА ДАРЯВАНЕ НА КОСА ДАТИРА ОТ 6 ГОДИНИ ПОД НАДСЛОВ„НАДЕЖДАТА Е КРАСИВА”. Тя се организира от популярния коафьор Стенли от Казанлък, на когото му хрумнало да се захване с тази мисия, вдъхновен от негова клиентка, преборила коварната болест. Кампанията се продължава и от Вили Боршукова, която е основател на асоциация „Промени живота си сега”, след като минава през ада на рака. Тогава осъзнава колко важно е да не се пренебрегват редовните прегледи, чрез които заболяването може да бъде открито навреме. В акцията се приемат и детски коси за направата на перуки за малчугани.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.