В туристическия град Велико Търново не работи нито една обществена тоалетна

Общината ги отдава за 200 лв. на месец, но няма мераклии да ги стопанисват

 

Обществените тоалетни във Велико Търново, макар и особено нужни, скоро няма да отворят, защото никой не иска да ги наеме, дори ромите, които са били последните наематели на някои от обектите. Най-скорошните търгове, по три за всяка от тоалетните в парковете „Никола Габровски” и „Марно поле”, както и за тази до пощата на ул. „Христо Ботев” 1, са проведени преди две години, но кандидати не се явили. „След изтичане на три- и петгодишните договори никой не се появи на новите тръжни процедури. Наемите се определят за всеки обект поотделно и са регламентирани по наредба в зависимост от площта, местоположението, дали граничи с главни улици и дали е свързан с електрическите и ВиК мрежи и с канализацията. Според мен цените – около 200 лв. с ДДС, бяха поносими и не бяха те спирачката. Търговете бяха с явно наддаване и добре разгласени, но кандидати не се появиха. Явно на хората не им се занимава с този вид дейност, никой вече не иска да я работи тази работа. Ако се прояви интерес, ние сме готови да се отнесем към Общинския съвет и да организираме процедура, но при липса на такъв го считаме за безпредметно. Не мисля, че до края на годината това би се случило”, коментира за в. „Борба” началничката на отдел „Управление на собствеността” в Общината Маринела Джартова.

Липсата на обществени тоалетни във Велико Търново отдавна е един от най-наболелите и коментирани проблеми. Химическите, поставени в парковете, не са особено предпочитани и се ползват наистина в краен случай, а и търновци, и туристите свикнаха да разчитат единствено на заведенията и обществените сгради там, където достъпът до тоалетните е възможен за външни посетители. Че това не е решение, усетихме с пълна сила по време на локдауна, когато заведенията не работеха с месеци и по цялата главна улица нямаше нито едно достъпно място за естествените нужди.

ОБЩО ПЕТ СА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ТОАЛЕТНИ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Освен посочените, другите две са зад халите и до църквата „Св. св. Петър и Павел”. Най-новата е изградена при реконструкцията и реставрацията на площадното пространство пред църквата в Асенова махала, а останалите са строени преди 30 – 40 години. Търновци си спомнят и за тоалетната до Царевец, но тя е извадена от този списък, защото се намира в сградата на Окръжната палата и е продадена заедно с нея.

В момента нито една от обществените тоалетни, публична общинска собственост, не работи, като тази зад халите е затворена завинаги още преди 5 – 6 години. За нея РЗИ първо издала предписание, защото не е включена към канализацията на града и е на септична яма. След жалба на живущите в района обаче инспекцията окончателно забранила нейното функциониране.

Не е тайна, че дори да отворят и да обслужват населението, на никого няма да е приятно да ползва обществените тоалетни в сегашния им вид. Състоянието им никак не е добро и се нуждаят от ремонт, за да се приведат към съвременните санитарно-хигиенни изисквания. А тази до пощата дори се е превърнала в сметище. Трябва да бъдат оборудвани и за инвалиди. „Може да се помисли за някакво партньорство между бъдещите наематели и Общината, ако те ги ремонтират, като например това да бъде за сметка на наемите за определен период. Съществуват варианти, които да са изгодни за двете страни, стига да има желаещи. За нас, Общината, е в интерес тоалетните да работят и да са съвременни”, каза още Маринела Джартова.

Че търновци си искат обществените тоалетни да са в монолитни сгради, както са свикнали, е ясно. Но тъй като Общината отдавна вече не строи, както се е строяло на времето, може би в решението на проблема трябва да включат и частните инвеститори.

Ана Райковска

Сн. авторката

6 thoughts on “В туристическия град Велико Търново не работи нито една обществена тоалетна

 • 29.09.2021 в 14:58
  Permalink

  А не може ли общината да ги ремонтира и да организира ежедневно почистване? Чак толкова ли е бедна, че не може да плаща 650 лева на една ромка? Няма 650 лева?! Този кмет е за бой!

  Отговор
  • 29.09.2021 в 17:56
   Permalink

   Умници като тебе с лопата да ги ринеш,само че като стане въпрос за работа хора няма.Като си такъв умник и видно не работиш ,а скучаеш що не се предложиш на Общината за 650лв?Сигурен съм ,че ще ти осигурят подходящо облекло,ботуши и ръкавици ,за да чистиш и да пееш сред красотата оставена от ентелегентите.

   Отговор
  • 29.09.2021 в 18:44
   Permalink

   Спирдонов да събира 50-те стотинки.

   Отговор
 • 29.09.2021 в 16:29
  Permalink

  Амо то това е от поне 10-15 години. Пикаме по ъглите. Химическите са газови камери.

  Отговор
 • 29.09.2021 в 18:19
  Permalink

  Бравоо, да се види лицето на бугарина,,,той без друго сере зад къщата. И не само това. Такова е и времето,, ноо ИМА КАКВО да се направи.

  Отговор
 • 29.09.2021 в 18:55
  Permalink

  Топлата вода е открита. В Лондон примерно, от двадесет години се ползват улични тоалетни автомати. Пускаш монета, отваря се. Обслужваш се, отваряш и излизаш. Ако вандалстваш, чакаш да ти отворят. Чисто и просто.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *