Диетичните напитки пречат на отслабването, показва ново проучване

Диетичните напитки пречат на усилията за отслабване, сочат данните от проучване на изследователи от университета на Южна Калифорния, цитирани от ЮПИ.
Според учените питиетата, съдържащи изкуствения подсладител сукралоза, увеличават апетита на жените и на хората, които страдат от затлъстяване.
В проучването са участвали 74 души, които е трябвало да изпият по 300 милилитра течности – напитки, подсладени с обикновена трапезна захар, сукралоза или вода. Доброволците правят това в три различни етапа.
В рамките на два часа учените проследяват реакциите на областите в мозъка, които отговарят за апетита, докато на участниците са показани снимки на храни като бургер и поничка.
Оказва се, че след консумация на напитки със сукралоза жените и хората, страдащи от затлъстяване, имат повишена активност в тези области на мозъка в сравнение с доброволците, които са пили течности с обикновена захар.
Нивата на хормоните, които казват на тялото „Чувствам се сит“, намаляват след употреба на напитки, съдържащи сукралоза. Заради това американските учени предполагат, че течностите с изкуствен подсладител не са ефективни за потискане на апетита.
Освен това жените, но не и мъжете, които са консумирали питиета със сукралоза се хранят по-обилно на закуска, показва резултатите от проучването.
„С изследването на различни групи успяхме да покажем, че жените и хората със затлъстяване вероятно са по-чувствителни към изкуствени подсладители,“ казва доктор Катлийн Пейдж, която е сред авторите на проучването.
Констатациите са публикувани в „Списание на Американската медицинска асоциация“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.