Капки витамин А могат да помогнат за възстановяване на обонянието на преболедували Ковид-19

Капки витамин А могат да помогнат за възстановяване на обонянието на преболедували Ковид-19, съобщи в. „Дейли мейл“.
Витамин А поддържа лигавицата на носа здрава, но по-голямо от необходимото количество може да е вредно. Затова специалисти от университета на Източна Англия започнаха 12-седмични изпитания, с които да оценят дали такива капки са подходящи за лечение на преболедували Ковид-19.
Изпитанията се основават на германско изследване, показало потенциална полза от витамин А. Американските специалисти ще проучат как това лечение помага за възстановяване на тъканите в носа, увредени от вируса. Те се надяват един ден то да „подобри живота на милиони хора по света, страдащи от загуба на обонянието, като възстанови петото им сетиво“.
Аносмията – медицинският термин за частична или пълна загуба на обоняние, е един от характерните признаци за Ковид-19. Когато някой почувства такъв симптом, е добре да си направи тест за новия коронавирус и да се самоизолира.
Витамин А помага за поддържането на имунната система, както и на кожата и лигавиците. Добри източници на този антиоксидант са сиренето, яйцата, мазната риба и черният дроб, както и червените, оранжеви и зелени зеленчуци и плодове. Предозирането с витамин А обаче може да навреди и да увреди костите. Бременните жени е добре да избягват големи количества витамин А, защото може да навреди на бебето.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *