Стотици хора се събраха под проливен дъжд в Париж, за да видят за последно Опакованата Триумфална арка

Стотици хора се събраха тази сутрин въпреки проливния дъжд на парижкия площад „Шарл дьо Гол“/“Етоал“, за да видят за последно Опакованата Триумфална арка.
Година след смъртта на световноизвестния художник Христо Явашев – Кристо се сбъдна това, за което той е мечтаел в продължение на 60 години – да бъде реализиран проектът му за опаковане на емблематичния за Франция паметник. Днес е последният ден, в който жителите и гостите на френската столица могат да се насладят на това произведение на изкуството.
Арт инсталацията бе достъпна през последните 16 дни. За обличането на арката са използвани над 3000 метра червено въже, 25 000 квадратни метра сребристосин полипропиленов плат и 312 тона стомана. Работата по изработката и монтирането на това произведение на изкуството е текла денонощно под ръководството на племенника на Кристо, Владимир Явашев, в продължение на малко над 3 месеца. В нея е бил ангажиран екип от 220 инженери, строителни работници и алпинисти.
Достъпът до инсталацията е възможен само с ковид сертификат и е безплатен, с изключение на вътрешната част и терасата на Триумфалната арка, за които Центърът за националните паметници изисква винаги такса. Специално за повода кръговото движение на пл. „Етоал“ бе затваряно за движение на автомобили през изминалите три уикенда.
Опакованата Триумфална арка „ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще придобие чувствителност. Хората ще имат желание да я пипнат“ – заяви преди време Кристо, когато представи проекта.
Това е първото произведение на изкуството, реализирано след смъртта на Кристо, който си отиде от този свят миналата година. Общата стойност на проекта е 14 милиона евро, а финансирането е изцяло от продажби на оригинални произведения на родения в България художник.
Идеята за тази арт инсталация осенява Кристо и неговата спътница в живота и изкуството Жан-Клод още през 1961 г., когато двамата живеят близо до пл. „Етоал“. Те дори правят фотомонтаж на Опакованата Триумфална арка, но не предприемат конкретни действия за реализирането на проекта. Така изминава повече от половин век, преди мечтата им да се реализира, а когато това става, те вече не са между живите.
Сред най-известните произведения на двамата художници са опакованият Райхстаг в Берлин от 1995 г. и кейовете не езерото Изео в Италия от 2016 г. Кристо и Жан-Клод все още имат един голям нереализиран проект – построяването на гигантска пирамида от 410 000 варела в пустинята на Обединените арабски емирства.

БТА

One thought on “Стотици хора се събраха под проливен дъжд в Париж, за да видят за последно Опакованата Триумфална арка

  • 04.10.2021 в 12:09
    Permalink

    Тъпотия без граници. Много хора трябва да препрочетат приказката Новите дрехи на царя. Защото всичките „творби“ на Кристо са като новите дрехи на царя: Няма кой да каже, че царят е гол. И всички се възхищават от „творбите“, за да не ги помислят за глупави. Събудете се и си отворете очите. Сега и племенникът му решил да продължава цирка.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.