Светило в родната онкология направи дарение на НВУ „Васил Левски“

НАЧАЛНИКЪТ НА КЛИНИКАТА ПО ГРЪДНА ХИРУРГИЯ В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ В СОФИЯ ПРОФ. Д-Р ИВАН ГАВРАИЛОВ ВПЕЧАТЛИ С ЖЕСТ ръководството и обучаващите се в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Известният медик дари на вуза три изключително ценни карти на България, три портрета на български генерали, икона на св. Георги и много книги.

Едната карта датира от 1902 г., като е била специално изработена по поръчка на Българския генерален щаб. Използвана е в Илинденско-Преображенското въстание и Балканската и Междусъюзническата война.

Втората карта е от 1915 г. и има принос за Крайовската спогодба. Тя показва етническия състав на Южна Добруджа и е дело на доц. Габровски. Той я изработва, когато Южна Добруджа е в границите на Румъния.

Популярният онколог предостави на университета и фотокопие на етнографската карта на България, извезана от неговата майка Величка Каменова. Експонатът е точно копие на проекта на Ирен Величкова – Ямами.

ЗА ДА НАПРАВИ ВСИЧКИТЕ 144 ШЕВИЦИ, ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА Е ИЗПОЛЗВАЛА ПОВЕЧЕ ОТ 600 ЦВЯТА И НАД 2 КИЛОГРАМА КОНЦИ.

Трите портрета са на ген. Климент Бояджиев, ген. Владимир Вазов и ген. Георги Вазов.

„Ген. Климент Бояджиев е командир на Първа българска армия и с него България започва участието си в Първата световна война. Благодарение на неговото талантливо ръководство, за 16 дни войната приключва на сръбския фронт. Ген. Владимир Вазов е героят от Дойран, единственият поканен на конгрес на организацията „Британски легион“, честващ победата на имперската армия през Първата световна война. На гара „Виктория“ в Лондон българинът е посрещнат от кмета на столичния град на империята. Когато минава, го посреща почетен легион със знамена. Тогава ген. Хамилтън, който го придружава, командва: „За почест, мирно!“. В парада участват 3000 военни и 200 бойни знамена. Когато се явява делегацията с българина, лорд Милн заповядва: „Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!“. А ген. Георги Вазов е този, който превзема Одрин“, представя славата на българските генерали проф. д-р Гаврилов.

Свързани с историята на България са и всички книги, които шефът на Клиниката по гръдна хирургия предостави на НВУ. Това е поредният жест, който онкологът прави на учебното заведение. Дарени от него издания могат да бъдат открити в университетската библиотека, а икони – в параклиса „Св. Седмочисленици“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.