Ексцентричната търновка Пенка Димитрова учи в Испания рядка модна специалност и мечтае за свои колекции

Пенка Димитрова от Велико Търново, възпитаничка на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, е единствената българка, която учи в изключително рядката специалност в Европа „Индустриално управление на модата“. Тя е приета в университета във Ферол, провинция Ла Коруня, с много висок бал, който бил решаващ, и сред 50 студенти се класирала на 9-о място. За успеха си обаче Пепи, както й викат всички, трябвало да положи доста усилия.

В началото трудностите били свързани с липсата на достатъчно информация как функционира испанската образователна система, защото е много по-различна от нашата и не е обновена. Пепи се ровила по техните сайтове, разпитвала най-различни хора как са кандидатствали и въобще как се случват нещата. За да влезе в този университет, трябвало да държи повече изпити от останалите. Имала само две седмици за подготовка и директно след нашите матури заминала за Испания да прави техните. „За всяка област изпитите са различни. За Галисия, в която кандидатствах, те бяха два, но правих три за всеки случай – по английски, немски и история на изкуството. За последния предмет се готвих по техния учебник, за което ми помогна учителят по испански. Няколко месеца преди кандидатстването трябваше да си изпратя и сертификата по английски. Отрязаха директно доста хора, които го нямат”, обяснява момичето, което във великотърновската гимназия изучавало испански и английски езици. Самата специалност е много рядка и трудно се намира в един държавен университет, даже почти е невъзможно, В някои държави изобщо я няма. Пепи обаче била упорита, проверявала испанските университети един по един, докато я намери. В проучванията си стигнала дори до университетите в Латинска Америка и в Норвегия. Оказало се, че този във Ферол е буквално единственият в Европа, в който се учи това, което желае.

Специалността се финансира от модния бранд Zara, собственост на корпорацията „Индитекс”, основана в Ла Коруня. Самият град не е толкова голям, обикновен е, но красив, така го описва Пепи. Понякога идват художници да рисуват графити. Има стена, която е посветена на картината на Веласкес „Менините”. „Във Ферол няма кой знае какви забележителности и ексцентрични хора. Колегите ми също се носят с ежедневно облекло. Ексцентричният човек съм аз. На колегите ми, всичките испанци и повечето от Галисия, им е изключително странно, че съм се озовала тук. Аз свиквам много лесно с тях, но не знам те как ще свикнат с мен”, смее се момичето.

Пенка Димитрова е запалена по модата още от най-ранна възраст. „От шестгодишна я чувствам като призвание. Хората покрай мен ме виждаха как скицирам разни дрехи. Когато бях малка, имах 30 кукли и на всичките правех разни съчетания на дрехите. Постоянно това ми беше в главата, интересувах се от естетика, от цветове, от историята на изкуството и модата. Самата терминология не е лека, когато започнеш да я учиш в подробности. Но модата е в сърцето ми, това съм искала винаги да правя и да уча. Проучвам сериозно всяка една визуализация – как да изглежда една идея, как да облека хората. Дрехите са най-любимото ми нещо на света, понякога ги обичам повече и от хората. Много е силна любовта ми към модата, да се каже интерес е твърде слабо”, споделя Пепи.

Личният й стил е бунтарско-елегантен и твърди, че чрез него изразява себе си. Мечтае да създава подобни колекции, както и такива, които да носят духа на Тейлър Момсън – модел, певица и актриса, защото тя е най-голямото й вдъхновение. Особено периодът й от 2010 до 2014 г. Дори моделът на абитуриентската й рокля бил в стила на нейния кумир. Обича черния цвят, повечето й дрехи са такива, но поне на бала решила, че трябва да е различна и избрала за тоалета си цвят сметана. Модният кръгозор на Пепи обаче е далеч по-широк, любимите й дизайнери са Жан-Пол Готие и Джон Галиано.

Тъй като висшето й образование е свързано по-скоро с икономическата част на модата, в бъдеще се вижда като моден мениджър, креативен директор, ритейлър или вайръл. Последното е нашумял термин за маркетингови техники, които използват вече съществуващи социални мрежи, за да популяризират марка или да постигнат други маркетингови цели. „Като начало вероятно ще работя за някой друг, но винаги съм се виждала като моден дизайнер, защо не и другите опции. Мечтая и за мои колекции. Вече имам изградени концепции, трябва ми помощ за техническата част, защото не съм много добра в рисуването и шиенето. Но мисля, че идеите ми са силни”, заявява смело Пенка Димитрова.

Все още не е разгледала Испания, защото ковид мерките там са изключително стриктни – много повече отколкото в България. Но вярва, че вълнуващите и незабравими студентски преживявания непременно ще се случат.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *