Водещи новиниОбщество

1000 души в с. Драгижево са без здравен център

Жителите са принудени да се разкарват за медицинска помощ до околните селища

 

Изоставената кметска сграда, в която се е помещавал здравният център.

От два здравни центъра в с. Драгижево не функционира нито един, а хората от селото са принудени от пролетта насам и за най-малкия си медицински проблем да се разкарват до съседните селища. За проблема ни сигнализира 85-годишният Георги Христов, който иска да призове Община Лясковец и всички институции с отношение към него да направят нужното, за да има селото здравни грижи на място.

Неприятната ситуация възниква, когато д-р Михайлова, която обслужва по-голяма

та част от населението на селото още от 2004 г., решава по лични причини да се премести в Горна Оряховица. Нейният кабинет се помещавал в старата училищна сграда, която лекарката закупила, ремонтирала и превърнала в приличен здравен център. В него освен кабинета й имало и зъболекарски кабинет и манипулационна. До идването й здравният център на с. Драгижево бил в красива 120-годишна кметска сграда, която кметството освободило след построяването на новата. Тя е особено скъпа както на Георги Христов, така и на жителите на селото, защото е вдигната с труда на техните бащи и дядовци, а за превръщането й в здравен център с кабинети и манипулационна е вложен много доброволен труд. От десетки години сградата тъне в разруха, прозорците са натрошени, липсват врати, а мазилката се рони, пише с болка в писмото си до в. „Борба“ Георги Христов. След като д-р Михайлова се маха от Драгижево, нейните пациенти, на която тя е личен лекар, са принудени да ходят до новия й кабинет в друго населено място, а за възрастните това е неприемливо. Призивът на Георги Христов е Община Лясковец и Общинският съвет да вземат проблема им присърце, да се ремонтира изоставената кметска сграда и тя да функционира отново като здравен център. Така ще може да се привлече нов личен лекар, който да преглежда и полага медицински грижи в самото село.

„Уважаеми господа, тази сграда не е ваша, тя е и ще бъде на с. Драгижево, докато то съществува. Ваше е само безхаберието, което допуснахте. Искрено се надявам, че като ръководители на Община Лясковец, ще вземете бързо и адекватно решение, за да бъде ремонтирана сградата до месец декември тази година. Това трябва да се направи, за да могат жителите на с. Драгижево да се презапишат при новия си личен лекар. От вас зависи здравето на стотици жители, от вас очаквам да не чувам все по-често тъжния звън на църковната камбана, защото нещо не е направено навреме, и да бъдат спасени много човешки животи“, пише в писмото си Георги Христов.

А всички от Драгижево чакат реакциите на институциите.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. личен архив

One thought on “1000 души в с. Драгижево са без здравен център

  • Ремонтът на сградата не означава автоматично идването на нов лекар. Селяните да събират месечно по 5 лв и може да се намери лекар!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *