COVID-19 по света

Изследвания в Италия установиха, че ваксините срещу Ковид-19 са по-неефективни при хора с отслабен имунитет

Ваксините срещу Ковид-19 са по-слабо ефикасни при хора с компрометирана имунна система, установиха три проучвания в Италия, цитирани от Ройтерс.
Резултатите им сочат, че средно около 30 на сто от хората с отслабена имунна система не развиват имунитет към вируса след ваксинация. Останалите 70 на сто реагират на ваксината, особено след втората доза, но в по-малка степен от здравите хора и с различия между отделните групи, се посочва в изявление на болница „Бамбино Джесу“ в Рим, където са проведени трите изследвания.
Те са извършени върху група от 21 пациенти с първична имунна недостатъчност, сред 34 деца и млади хора, подложени на трансплантации на сърца и бели дробове и при 45 млади хора с трансплантирани бъбреци и черни дробове.
Резултатите показват необходимост от повишаване на нивото на защита на най-уязвимите с бустерни дози ваксини, обявиха от болницата.
„Резултатите от нашите изследвания показват, че е важно да защитим най-уязвимите категории хора чрез поставяне на трета доза ваксина, калибриране на дозите или преминаване към нови формули ваксини, способни да подобрят имунния отговор на вируса и да го поддържат във времето“, каза проф.Паоло Палма, ръководител на сектора по клинична имунология и ваксинология в „Бамбино Джесу“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *