Студент от ВТУ изготви пешеходен маршрут за туристи в Арбанаси и получи награда от национален конкурс

„Богатствата на с. Арбанаси – предложение за пешеходен маршрут, базиран на културно-историческо наследство“ е озаглавен проектът на Иван Щирков, четвъртокурсник в специалност „Туризъм“ на Стопанския факултет във Великотърновския университет. С него той се включва в национален конкурс за разработка на туристическа тематика.

Идеята му идва след участие в онлайн работилница през миналата година, когато е трети курс. Във форума са взели участие студенти и ученици от Плевен, Русе и Велико Търново, които е трябвало да представят културното наследство на избрана от тях местност.

„Аз реших да проуча и да изготвя тур за Арбанаси, защото е близо до родния ми град и знам, че има голям интерес от страна на туристите към него“, обяснява Иван Щирков.

Църквата „Св. архангели Михаил и Гавраил“

В предложението си той включва музей „Констанцалиевата къща“, както и църквите „Св. архангели Михаил и Гавраил“ и „Рождество Христово“. За пълното описание на маршрута той обхожда и заснема всички обекти, за да събере нужната информация за всеки от тях. Съгласува плана си със своя преподавател ас. д-р Жанина Стоянова и под нейно ръководство оформя текста и снимките, с които взема участие в конкурса на Международното изложение „Културен туризъм” – Велико Търново. Разработката му е наградена с поощрителна награда и вече се радва на голям интерес.

Щирков споделя, че не е очаквал такова популяризиране, но се радва, че е успял да привлече внимание.

Според него в туристическия бранш има възможноси за реализация, а той се е насочил към хотелиерство или ресторантьорство. В свободното си време се интересува от културизъм и пътешествия.

Освен него награда от конкурса печели и Елеонора Янчева, която също се обучава в специалност „Туризъм“. Темата на нейната разработка е „Цената, която плащаме с избора си на превозно средство (емпирично проучване сред студенти от Стопански факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“) и с нея тя се нарежда на трето място.

Дияна ГАНЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *