Добруджанец развива бирен туризъм във В. Търново, предлага над 300 вида занаятчийска бира от цял свят

Димитър Петров е кръстил магазина си на Велчовата завера

 

Познавач на бирата предлага във Велико Търново над 300 вида крафт пиво от всички краища на света и така развива бирен туризъм. В кокетен магазин с име Zavera Craft Beer Shop на Самоводската чаршия Димитър Петров глези посетителите със занаятчийски бири с екзотични вкусове. Името на магазина не е случайно, а е свързано с историческото събитие Велчова завера, чийто паметник е в близост.

В обекта собственикът има и исторически карти на България и често обяснява на гостите на Велико Търново славната история на държавата ни.

„След водата и чая бирата е най-консумираната напитка. Предлагам истинско пътешествие из света с чаша бира“, споделя търговецът.

„След водата и чая бирата е най-консумираната напитка. Предлагам истинско пътешествие из света с чаша бира“, споделя Димитър Петров.

Доказателство за думите му е фактът, че самият той е експерт по пивото. В продължение на 15 години е трупал опит като мениджър продажби в различни региони на Северна България в „Загорка“ АД.

„Със сигурност имам и генна закалка, понеже прадядо ми Асен е бил кръчмар в годините преди Втората световна война. Самият аз съм от китното добруджанско село Нова Черна, в което хората са известни с предприемчивостта си и любовта към земята“, разказва Петров.

Крафт-бирената революция от последните 10 години го накарала да задълбочи интересите си в областта на производството и технологията на бирата. Не след дълго започнал да вари бира в домашни условия. Усърдно изучава историята на пивоварството, което се оказва необятна наука. Придобитите знания амбицирали Димитър Петров да отвори бутик на бирата в примамливата част на старопрестолния град срещу Самоводската чаршия. Магазинът наподобява музей, а съдържателят му е изключително начетен и компетентен в областта на пивоварството.

На дългите полици в обекта са наредени над 300 вида бира от Азия, Европа, Африка, Австралия, Северна Америка. „Абсолютен хит през лятото бяха бира, сварена с плодове от манго, и друга с ананас и хвойна. Клиентите ги приемат като бирен коктейл“, обяснява Димитър Петров. По думите му първенство на най-странни вкусове държат белгийските ламбици. Това е стил бира, ферментирала с диви дрожди, а самата ферментация протича в бъчви, използвани за направата на вино, които й придават киселоплодов вкус.

Търговецът е разпънал огромна карта на света, на която посетилите магазина гости отбелязват родното си място.

„Тази бира се търси и консумира предимно от белгийци. Изобщо странните бири си имат свои клиенти“, уточнява Петров. Собственикът споделя, че търсени през лятото са различните видове леко кисели бири, които се наричат SOUR. При приготвянето им освен малц, хмел и плодове могат да се добавят куп причудливи съставки, като кориандър, хималайска сол, лимец и дори… козунак.

„В България вече има над 10 малки пивоварни, чиито собственици работят в производството и смело експериментират с разнообразни рецепти. Ползват различни сортове хмел, които предизвикват експлозия от вкусове и аромати. Прилага се сухо охмеляване, като по този начин в някои бири се стига до 20 г хмел на литър пиво, а хмелът е естествен антиоксидант и имуностимулант“, подчертава Петров.

Той допълва, че въпреки хилядите различни видове и вкусове бира има два основни общоприети стила – лагер (Lager) и ейл (Ale). Разликата между тях е във вида мая, използвана за ферментацията, както и в начина на отлежаване.

Петров подчертава, че със сериозна слава са се сдобили и т.нар. трапистки бири, които са варени от монаси.

„Най-старите източници за варене на бира в манастирите са свързани с швейцарското абатство Санкт Гален и датират от 820 г. Манастирското пивоварство се разпространява бързо в цяла Западна Европа, така че до края на Средновековието почти всяко абатство има своя собствена пивоварна. От самото начало бирата, произведена във френските цистерциански манастири, се прави по строги правила. Така например цистерцианското абатство в Солини ла Трап има собствена пивоварна през 1685 г. По-късно пивоварни се изграждат и в други абатства, а след възприемането на трапистките правила и в други страни в Европа. И досега се спазва правилото манастирите да се самоиздържат, а това става и чрез бирено производство. В миналото много манастири са произвеждали трапистка бира. Сега са останали само 6 – в Белгия, два в Холандия, един в Австрия и един в Италия. Има и един в САЩ, който е получил разрешение през 2013 г. да вари трапистка бира“, разказва Димитър Петров.

На дългите полици в магазина са наредени над 300 вида бира от Азия, Европа, Африка, Австралия, Северна Америка.

„В магазина идват художници и специалисти по графичен дизайн, за да разглеждат опаковките“, казва съдържателят.

Zavera Craft Beer Shop посреща почитатели на бирата от 1 юли тази година, но вече се ползва с популярност. На една от стените в заведението Димитър Петров е разпънал огромна карта на света, на която посетилите магазина гости отбелязват своето родно място.

Споделя, че е безкрайно щастлив и горд от факта, че ценителите на крафт пивото от чужбина дават отлични оценки на българските микропроизводители, като любими се очертават няколко пивоварни – „Казан Артизан“, „Трима и двама“, „Металхед“, „Мелтум“ и „София Електрик“.

Предприемчивият добруджанец не пропуска да отбележи, че различните видове бира се поднасят в различни видове чаши, които задължително трябва да са охладени. Освен това той предлага подходящи мезета и прясно изпечени добруджански орехи.

Димитър Петров е член на Асоциацията на домашните пивовари, която обединява хора, които от 10 – 12 години се занимават с варене на бира в домашни условия. С нескрита гордост споделя, че в основата на асоциацията са хора от Велико Търново, като Иван Баиров и Виктор Върбанов.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът

One thought on “Добруджанец развива бирен туризъм във В. Търново, предлага над 300 вида занаятчийска бира от цял свят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *